Ga naar de inhoud
Hugo Broos en Zuid-Afrika zijn uitgeschakeld.

Zuid-Afrika en Hugo Broos treuren: Nigeria in finale Afrika Cup na nieuwe penaltythriller

wo 7 februari 2024 20:39
Afrika Cup 2023 HF: Nigeria - Zuid-Afrika

Het avontuur van Hugo Broos en Zuid-Afrika stopt in de halve finale. Na 120 minuten nagelbijten werd de finaledroom van onze landgenoot genadeloos aan diggelen geslagen tijdens een nieuwe strafschoppenreeks (4-2) tegen Nigeria.

Iedereen bij Zuid-Afrika op de knieën, met de handen in het haar. Ook coach Hugo Broos kan zijn ogen niet geloven.

In de 96e minuut krijgt Khuliso Mudau nog dé kans om Zuid-Afrika naar de finale van de Afrika Cup te trappen. De rechtsachter kwam oog in oog te staan met een lege goal, maar trapte de hoop van Hugo Broos en co hoog over.

Het had voor de ultieme ommekeer gezorgd voor Zuid-Afrika ... Tot de 90e minuut leek Nigeria nog op cruisecontrol af te stevenen naar de overwinning na een strafschop van William Troost-Ekong.

Maar vlak voor de reguliere speeltijd eindigde, schonk de VAR Zuid-Afrika nog een laatste levenslijn.

Toen Osimhen de wedstrijd met 2-0 leek te beslissen, werd de scheidsrechter naar het scherm geroepen. Aan de basis van de mogelijke winning goal lag een fout in het andere strafschopgebied: geen doelpunt voor Nigeria, wel een strafschop voor Zuid-Afrika.

En jawel, Teboho Mokoena zorgde koelbloedig voor de 1-1.

En toch was dit allemaal slechts uitstel van executie voor Zuid-Afrika.

Het beeld waar de reguliere speeltijd mee eindigde, zou zich ook na een uitputtingsslag in de verlengingen en een allesbeslissende strafschoppenreeks nog eens afspelen in het Stade Bouaké: Hugo Broos en zijn spelers met treurende blikken.

Na een verloren 4-2-strafschoppenreeks stopt het verhaal van Zuid-Afrika in de halve finale.

"Soms staat het geluk aan je zijde, vandaag niet"

“Het is een loterij”, reageerde Hugo Broos opvallend sereen na de penaltyreeks. “Ik kan mijn spelers, ook zij die gemist hebben, niets verwijten. Zoiets is een stressvolle situatie. De vorige keer wonnen we na strafschoppen, nu verliezen we.”

Broos was vooral tevreden over hoe zijn team gespeeld had. “We waren dominant in de eerste helft: we waren de beste ploeg met de beste kansen. In de tweede helft was het meer in evenwicht, maar net voor het einde hadden wij die supergrote kans. We hadden de match toen kunnen beslissen. Dat is niet gebeurd.”

Het sprookje is helaas voorbij. “Soms staat het geluk aan je zijde, vandaag niet. Maar de mentaliteit van mijn groep was geweldig. Nigeria was in de eerste helft niet gevaarlijk. Onze tactiek klopte dus. We moeten trots zijn en als coach mag ik niet te ontgoocheld zijn.”

Doelpunten:

67' Troost-Ekong 1-0 (pen),
90' Mokoena 1-1 (pen)

Rood: 116' Kekana (ZAf)

Penalty's: 4-2

Fase per fase

20:52

Zuid-Afrika en Hugo Broos in zak en as

Het heeft niet mogen zijn voor Hugo Broos en Zuid Afrika. Ze verliezen na strafschoppen tegen Nigeria die voor de achtste keer in hun geschiedenis naar de finale mogen.

20:49

Nigeria naar de finale 4-2

De laatste strafschop van Iheanacho gaat er via de paal in.

20:48

Mvala houdt de hoop recht 3-2

Mvala plaatst de bal mooi in het hoekje. Bafana Bafana leeft nog.

20:47

Troost Ekong mist niet 3-1

Met z'n tweede penaltydoelpunt van de avond maakt Troost Ekong er 3-1 van.

Mayambela scoort 2-1

Mayambela droog in het rechter zijnetje.

20:43

Nigeria scoort 2-0

Koel als een kikker legt Omeruo de bal in de linkerbenedenhoek

20:42

Mokoena mist, het blijft 1-0

Nwabili duikt in de juiste hoek en redt de strafschop van Mokoena.

20:40

Moffi scoort 1-0 Nigeria

Terem Moffi, die nog maar enkele minuten op het veld staat schiet staalhard rechtdoor. Geen kans voor de doelman.

20:34

We gaan strafschoppen nemen

Penalty's zullen beslissen wie naar de finale mag. Kan doelman Williams van Zuid-Afrika zich weer onderscheiden? In de kwartfinale pakte hij maar liefst 4 strafschoppen tegen Kaapverdië.

20:25

Geen penalty voor Nigeria

Terem Moffi staat welgeteld 1 minuut op het veld en mag alleen op doel af. De spits van Nice wordt neergehaald op de rand de grote rechthoek. De VAR en de Egyptische ref zijn onverbiddelijk: fout en rood voor verdediger Kekana, maar gelukkig net buiten het strafschopgebied. Hugo Broos en Zuid-Afrika kruipen door het oog van de naald.

20:23
20:21

Osimhen naar de kant

De topspits van Nigeria wordt naar de kant gehaald. Z'n vervanger is Terem Moffi van Nice en ex-speler van KV Kortrijk.

20:19

Meteen een kans voor Nigeria

Een mooie voorzet vanop links bereikt Osimhen die boven z'n verdediger uittorent. Het kop-vizier van de Napolispits staat duidelijk verkeerd afgesteld want opnieuw zoeft de bal over de lat.

20:18

Einde eerste verlenging

Kan er nog een ploeg scoren in de laatste 15 minuten of stevenen we opnieuw af op een strafschoppenreeks voor Zuid-Afrika?

20:12
20:07

Zuid-Afrika laat het tempo zakken

De ploeg van Hugo Broos voelt dat Nigeria opnieuw greep op de match krijgt en probeert het ritme volledig uit de wedstrijd te halen. Osimhen probeert het dan maar vanop afstand. Williams gaat goed plat. De doelman van Zuid-Afrika speelt opnieuw een dijk van een wedstrijd.