CHECK - Deze video's van bestuurders met nieuwe VR-bril zijn in scène gezet

Technologiereus Apple lanceerde vorige week zijn nieuwe VR-bril, de Apple Vision Pro. Meteen na de lancering doken er 2 video's op van mannen die de bril gebruikten tijdens het autorijden. De video's gingen viraal, maar bleken in scène gezet. Ze droegen de bril wel maar hadden geen apps openstaan.

In het kort: 

Wat? De afgelopen dagen doken verschillende video's op van mensen die de nieuwe VR-bril van Apple uittesten. Zo gingen ook 2 video's viraal van autobestuurders die de bril droegen tijdens het autorijden. De video's haalden miljoenen views. Er werden dan ook veel vragen gesteld of de bril wel veilig is.  

Maar? Later bleek dat de video's in scène gezet waren. De makers hebben zelf toegegeven dat ze de bril droegen, maar ze hadden geen apps openstaan. Dat zou trouwens ook niet mogelijk zijn. De bril is niet bedoeld om te gebruiken als je in beweging bent. Al sluiten we niet uit dat het iemand via een achterpoortje of via de "travel mode" toch lukt om te gebruiken in een auto. Het veiligste blijft gewoon geen bril op te zetten achter het stuur. 

Na de lancering van de nieuwe VR-bril doken verschillende video's op van mensen die de Apple Pro Vision uittesten. Meteen gingen ook 2 video's rond van mannen die de bril dragen terwijl ze autorijden. Ze houden hun handen niet of amper op het stuur, maar lijken in de lucht op apps, die ze via de bril voor zich zien, te klikken.

Bekijk hier een van de video's:

Videospeler inladen...

De video's zijn op TikTok, Instagram en YouTube al meer dan 15 miljoen keer bekeken, maar zijn in scène gezet. Al heeft niet iedereen dat door blijkt uit verschillende reacties op sociale media. Daarnaast roepen de filmpjes vragen op over hoe veilig het is om de VR-bril buitenshuis te gebruiken. Onder andere de Amerikaanse minister van Transport, Pete Buttigieg, waarschuwde al voor het gebruik van de bril tijdens het autorijden. 

Bekijk hier de tweede video die rondgaat:

Videospeler inladen...

In scène gezet

De makers van de video's lieten al snel via sociale media weten dat de filmpjes niet echt zijn. Ze droegen de bril en konden erdoor kijken, maar deden alsof dat ze apps open hadden staan en gebruikten. "Voor zij die het niet begrijpen, het is een grap. 1: het is een sketch, 2: de bril toonde niets buiten de weg, 3: de zelfrijmodus (van zijn auto, red.) was niet geactiveerd", laat de Amerikaanse YouTuber en autofanaat "Supercar Ron" in een reactie onder zijn video op Instagram weten.

Ook de andere man, de Amerikaan Dante Lentini, zei in de website Gizmodo dat zijn video in scène is gezet. 

Supercar_ron laat onder zijn video weten dat het om een grap zou gaan en hij geen apps had openstaan in de bril tijdens het autorijden. Bron: Instagram.

Bril blokkeert of flipt in auto

De VR-bril zou ook niet mogen werken in de auto, of je nu bestuurder of passagier bent. Dat heeft met de technologie achter de bril te maken. De Vision Pro heeft camera's die de wereld rondom je vastleggen en projecteren naar de binnenkant van de bril. Je kijkt dus niet door de bril, maar ziet een projectie van je omgeving.

De VR-bril is dus niet gemaakt om in de auto te gebruiken. Dat bevestigt ook VRT NWS-journalist Bram Vandeputte die de bril kon uittesten. "Als je de bril in de auto gebruikt, zal je alleen kunnen kijken naar de omgeving. Het is niet mogelijk om apps te openen of bedienen op dat moment. Dat kan enkel als je omgeving en jijzelf stilstaan. De bril is niet gemaakt om on the go te gebruiken en dus ook niet in de auto." 

Als je de apps probeert te gebruiken in de auto, krijg je daarom de melding "tracking failed" ("analyse gefaald", red).

Concreet: Je kan bijvoorbeeld wel een virtuele timer boven je kookpot zetten, die je enkel via de bril kan zien, als je aardappelen kookt. Of je Spotify-app in de woonkamer zetten en elke keer je daar bent een andere lied opzetten. In onderstaande filmpje toont iemand hoe hij apps in zijn keuken heeft verspreid.

De VR-bril heeft wel nog een "travel mode", een reismodus, om de bril te kunnen gebruiken in het vliegtuig. "De bril beschouwt het vliegtuig als een statische ruimte, maar via de versnellingsmeter en de gyroscoop (die meet rotatie- of draaibewegingen, red.) voelt de bril dat je in beweging bent", vertelt computerwetenschapper Jeroen Baert.

Wanneer je snel beweegt of in een bewegend voertuig bent, zal je de apps bijgevolg niet kunnen gebruiken, tenzij je die functies uitzet. Dat kan met de reismodus, waardoor je de bril tijdens je vlucht kan gebruiken.

Ook in de tram of metro zou de bril werken met de reismodus, blijkt uit verschillende filmpjes. Daarom sluiten we niet uit dat het iemand toch lukt om op deze manier, of via een ander achterpoortje, de bril te gebruiken in de auto. 

Deze TikTokker test de bril in de auto: 

Apple benadrukt in zijn veiligheidsvoorschriften dat de bril enkel in veilige omstandigheden mag gebruikt worden om ongelukken te voorkomen. Ze raden af om de bril te gebruiken terwijl je een voertuig bestuurt.

Hoe dan ook gevaarlijk

Daarnaast is het gewoon gevaarlijk om de bril op te hebben tijdens het autorijden zegt Ann Nowé, hoofd van het AI-lab van de VUB. "Het gevaar van het dragen van zo'n bril is duidelijk, het heeft een invloed op de concentratie. En daarbij is de bril een overlay op de verkeerssituatie, zelfs zonder afleiding zou dat geen goed idee zijn. Het is zoals een bril opzetten waar figuurtjes opstaan die het zicht zouden belemmeren." 

Al is het gebruik van zo'n bril tijdens het autorijden niet verboden in ons land. "Er staat niets expliciet over in de wegcode", zegt Stef Willems van Verkeersinstituut Vias. "De wegcode zegt wel dat je je voertuig te allen tijde goed in de hand moet hebben. Het is nog maar de vraag of dat het geval is als je zo’n bril op hebt. We raden het ten stelligste af."

Andere valse video's

Er duiken ook valse video’s op van mensen die aan het wandelen zijn met de bril op en tegelijkertijd van alles lijken aan te tikken. Ook die kloppen niet. Je kan enkel apps meeslepen tijdens het wandelen en niet bedienen. 

Bekijk hier video van iemand die doet alsof hij de bril gebruikt terwijl hij een straat oversteekt:

Videospeler inladen...

Meer informatie over hoe de Vision Pro werkt, lees je hier

Conclusie

  • Op sociale media doken filmpjes op van mensen die de nieuwe VR-bril van Apple, de Vision Pro, droegen tijdens het autorijden. 
  • De filmpjes blijken in scène gezet. De makers van de video hebben zelf toegegeven dat ze de bril droegen, maar hem niet actief aan het gebruiken waren. 
  • Daarnaast kun je de bril in principe ook niet gebruiken in de auto. Je beweegt te snel in de auto waardoor de bril de omgeving niet kan scannen. 
  • We beschouwen deze video's dan ook als onwaar
  • Toch sluiten we niet uit dat de bril via "travel mode" of een achterpoortje zou kunnen gebruikt worden in een auto.
 
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen