Ze gaf haar zoon het wapen als kerstcadeau, en zag geen signalen: moeder van ‘school shooter’ is nu zelf veroordeeld

Voor het eerst in Amerika is een moeder veroordeeld voor een schietpartij door haar kind. Jennifer Crumbley werd schuldig geacht aan onvrijwillige doodslag nadat haar 17-jarige zoon in 2021 vier medeleerlingen doodschoot. Ze riskeert vijftien jaar cel.

Gilles Liesenborghs
Bron: BELGA

De feiten speelden zich af op 30 november 2021 in de Oxford High School in Michigan. De jonge dader Ethan Crumbley werd vorig jaar al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar ook de ouders van Ethan werden gearresteerd voor zijn misdaad. Begin maart moet vader James in de rechtbank verschijnen, maar afgelopen week was het al de beurt aan de 45-jarige moeder Jennifer.

LEES OOK. Amerikaanse tiener (17) die vier klasgenoten doodschoot, veroordeeld tot levenslang

Aanklagers Karen McDonald en Marc Keast verweten haar “grove nalatigheid” en kreeg uiteindelijk gelijk van een twaalfkoppige jury: ze verklaarden Jennifer schuldig aan onvrijwillige doodslag, omdat ze enkele zeer duidelijke alarmsignalen in de wind zou hebben geslagen, waardoor haar zoon niet werd tegengehouden op zijn moordtocht.

Mugshots van dader Ethan Crumbley, moeder Jennifer Crumbley en vader James Crumbley© via REUTERS

Kerstcadeau

Vooral de gemakkelijke toegang van Ethan tot het moordwapen pleitte volgens de juryleden voor de schuld van zijn moeder. Het wapen waarmee de schietpartij werd uitgevoerd zou namelijk een cadeautje zijn geweest van het ouderpaar aan hun zoon. Drie dagen voor de feiten had Jennifer nog een foto op sociale media geplaatst vanop de schietbaan: “Moeder en zoon testen zijn nieuwe kerstcadeau.”

Jennifer verklaarde dat ze het wapen na het uitje aan de schietbaan niet veilig had opgeborgen, maar wel had achtergelaten in de koffer van de auto op de plek waar normaal het reservewiel zit. “Ik voelde me er gewoon niet goed bij om de beveiliging erop te zetten”, getuigde de moeder. “Dat was mijn man zijn ding, dus ik liet het liggen tot hij thuis was.”

© Getty Images via AFP

Daarnaast was het volgens de aanklagers onmogelijk dat Jennifer niet op de hoogte was van de mentale problemen waar haar zoon mee kampte. In de lente van 2021 stuurde Ethan zijn moeder onder meer een aantal berichten waarin stond dat hij een geest of duivel in het huis had gespot. Hij vroeg haar om hulp, maar kreeg geen antwoord. Ook konden de speurders een sms terugvinden van Ethan naar een van zijn vrienden: de jongen schreef dat hij zijn ouders had verteld over zijn hallucinaties, maar dat zijn moeder hem was beginnen uit te lachen.

Jennifer probeerde zich in de rechtszaal te verdedigen door te vertellen dat de sms’jes over een geest deel uitmaakten van een grap die al langer meeging in het gezin: dat het spookte in hun huis. Het bericht naar de vriend was volgens haar dan weer vals. “Ik dacht dat we het goed met elkaar konden vinden”, aldus Jennifer. “Ik vertrouwde hem en had het gevoel dat hij wist dat hij naar me toe kon komen als er iets scheelde.”

Verontrustende tekening

De beschuldigingen van nalatigheid gingen evenwel nog verder. De ochtend van de feiten had een leraar van de school een tekening van Ethan gevonden waarop een pistool en een bloedend lijk te zien waren, samen met de tekst “de gedachten stoppen niet, help me”, “overal bloed” en “mijn leven is zinloos”. De Crumbleys werden daarop naar school geroepen met de vraag hun zoon mee naar huis te nemen voor psychische zorg, maar de ouders weigerden op de vraag in te gaan omdat ze hun werk niet wilden missen. Ze brachten de school bovendien niet op de hoogte over het wapen of zijn eerdere hallucinaties, waardoor werd geoordeeld dat het veilig genoeg was om hem op school te houden.

Voor de aanklagers was de conclusie duidelijk: “Jennifer was meer bezig met haar paarden en haar buitenechtelijke relatie dan met haar zoon.” De strafmaat, die kan oplopen tot 15 jaar celstraf, zal worden bepaald op 9 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER