Vlaams minister Jo Brouns.© BELGA

Plenaire vergadering van Vlaams Parlement even geschorst na vraag om minister Brouns op te vorderen

De plenaire zitting van het Vlaams Parlement is woensdagavond onverwacht geschorst doordat Vooruit-parlementslid Thijs Verbeurgt gevraagd had om de opvordering van CD&V-minister Jo Brouns. Het verzoek kreeg geen steun van de andere partijen, ook niet van de oppositiepartijen.

Michiel Thijs
Bron: BELGA

Waar gaat het over? Vanmiddag kreeg minister van Economie en Werk Jo Brouns in het Vlaams Parlement vragen over de onrust in de sector van de dienstencheques. In antwoord op een vraag van Vooruit-parlementslid Thijs Verbeurgt liet de CD&V-minister daarbij optekenen dat hij bij zijn federale collega van Werk Pierre-Yves Dermagne herhaaldelijk heeft aangedrongen op de verslagen van de federale inspecties in de sector. “We zijn dat al herhaaldelijk aan het vragen. Ik krijg die nog altijd niet”, klonk het. 

Vooruit-parlementslid Thijs Verbeurgt zegt dat hij intussen een briefwisseling heeft kunnen inkijken waaruit zou blijken dat Dermagne die verslagen wel degelijk aan minister Brouns zou bezorgd hebben. Volgens Verbeurgt heeft de CD&V-minister het parlement dus “niet correct geïnformeerd”. Hij vraagt dat de minister wordt gevorderd om tekst en uitleg te komen geven omdat de CD&V-minister “niet de waarheid had gesproken”.

Meerderheidspartijen CD&V en Open VLD reageerden afwijzend op het verzoek. Zo noemde CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy de opvordering “onnodig”. Volgens hem kan Verbeurgt gerust opheldering krijgen via een schriftelijke vraag aan de minister. Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz verweet Vooruit “een showke op te voeren”. “Ik ben voorstander van een streng controlerecht door het parlement, maar dat is nog iets anders dan van dit parlement een circus te maken”, klonk het.

Groen had wel oren naar de vraag van Vooruit en op verzoek van Stijn Bex werd de zitting even geschorst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer