Hugo Broos en Zuid-Afrika sneuvelen in zinderende halve finale van Afrika Cup, die beslist wordt door penalty’s

Geen tweede finale op de Afrika Cup voor Hugo Broos. Onze landgenoot zag zijn Zuid-Afrika, na een 1-1 gelijkspel, in de strafschoppenreeks onderuit gaan tegen Nigeria en moet genoegen nemen met een plekje in de kleine finale.

Quinten Torfs

Bij Nigeria waren ze duidelijk niet tevreden met hun eerste helft en dus kwamen ze met het mes tussen de tanden uit de kleedkamer. De spreekwoordelijke thuisploeg - de Afrika Cup wordt namelijk in Ivoorkust gespeeld - dreigde meteen met een kopbal van Victor Osimhen, die het leer hoog over zag gaan. Zuid-Afrika en Broos waren bij deze gewaarschuwd.

De Zuid-Afrikanen gingen gebukt onder de druk van Nigeria en net voorbij het uur dook Osimhen met de bal aan de voet op aan de rand van het strafschopgebied. De spits van Napoli draaide zich knap vrij tussen vier man en ging neer na een contact met Mvala. De ref twijfelde niet en kende de Nigerianen een penalty toe die werd omgezet door Troost-Ekong.

Van de hel naar de hemel

Underdog Zuid-Afrika stond plots voor een wel heel lastige klus, eentje die in minuut 85 plots onmogelijk leek te worden. De onvermijdelijke Osimhen rondde een uitstekende counter af en prikte de 2-0 tegen de netten… maar dat was buiten de VAR gerekend. De ref werd naar het scherm geroepen, keurde het doelpunt af en wees zowaar naar de stip aan de overkant. Antwerp-middenvelder Yusuf had, net voor de counter van Nigeria, zijn tegenstander onderuit getrapt in het strafschopgebied en was kop van jut. Mokoena zette zich achter de bal en trapte de gelijkmaker tegen de touwen. Diep in de extra tijd kreeg Zuid-Afrika zelfs nog de uitgelezen kans om erop en erover te gaan, maar de bal wou er maar niet in.

Osimhen viert, maar zijn treffer wordt afgekeurd.© AFP

Verlengingen in Ivoorkust!

De eerste kans van de verlengingen kwam van de voet van Atalanta-winger Lookman. De ploeggenoot van Charles De Ketelaere dwong doelman Williams tot een redding. Nigeria wilde het duidelijk niet van strafschoppen laten afhangen en kreeg opnieuw greep op de partij. Hugo Broos droeg zijn manschappen op om het ritme uit de match te halen, waardoor Osimhen het vanop afstand moest proberen. Maar Williams ging wederom goed plat.

Ook in de tweede verlenging bleek het kop-vizier van Osimhen, net zoals in de reguliere speeltijd, niet goed afgesteld. De spits kopte hoog over en mocht niet veel later naar de kant. Zijn vervanger was Terrem Moffi, de spits van OGC Nice met een verleden bij KV Kortrijk, die met zijn eerste baltoetsen al meteen bijna beslissend was. Oog in oog met doelman Williams werd Moffi neergehaald aan de rand van de zestien, waarna de Egyptische ref onverbiddelijk de rode kaart trok voor Zuid-Afrika-verdediger Kekana. Broos en co kwamen met de schrik vrij want de VAR oordeelde dat de fout buiten de grote rechthoek was gebeurd. Geen penalty dus, wel een vrije trap waar niets van kwam. Door het oog van de naald, heet dat dan.

Moffi komt Osimhen vervangen.© REUTERS

Strafschoppen moeten beslissing brengen

De bordjes hingen gelijk na 120 minuten voetballen en dus moesten penalty’s beslissen wie naar de finale mag. Doelman Williams van Zuid-Afrika onderscheidde zich in de kwartfinale door maar liefst vier strafschoppen te pakken tegen Kaapverdië.

Moffi zette zich als eerste achter de bal en faalde niet. De Nigeriaanse spits trapt de bal staalhard rechtdoor. Zuid-Afrika wist hun eerste strafschop niet te verzilveren. Doelman Nwabili duikt naar de juiste hoek en redt de strafschop van Mokoena, die eerder in de wedstrijd zijn elfmeter wel wist om te zetten. Omeruo zette zijn penalty wel om en maakte er 2-0 van, waarna de Zuid-Afrikanen via Mayambela aansluiting vonden (2-1).

Aina is de volgende Nigeriaan die zich achter de bal zette, maar jaagde de bal hoog over de kooi van Williams. Zuid-Afrika liet echter na te profiteren. Nwabili pakt de strafschop van Makgopa. Broos krabt zich in de haren, en al zeker toen Troost Ekong zijn tweede penaltydoelpunt van de avond binnen trapte.

Zoutloze eerste periode, ietwat gekleurd door oude bekenden

De eerste helft tussen Nigeria en het Zuid-Afrika van Broos had niet veel om het lijf. De Nigerianen hadden in de openingsfase het meeste balbezit, maar kwamen niet aan uitgespeelde kansen. De wedstrijd zat op slot, mede dankzij een compact Zuid-Afrika, dat geen duimbreed toegaf.

Het was wachten op enkele oude bekende uit onze Jupiler Pro League om voor wat dreiging te zorgen. Moses Simon (ex-Gent) leverde na twaalf minuten een eerste gevaarlijke voorzet af, maar zijn cross eindigde op de vuisten van de Zuid-Afrikaanse doelman Williams, die er maar half bij zat. Vervolgens was het de beurt aan Percy Tau (ex-Club Brugge). De aanvaller leidde de eerste volwaardige aanval van zijn land in, maar zag, na een goede aflegger, het schot van zijn teamgenoot Sithole te centraal eindigen om de doelman van Nigeria te verontrusten. De Nigeriaanse topspits Osimhen werd in de eerste periode niet in stelling gebracht.