© EPA-EFE

Kostte aardbeiendessertje op grootvaderswijze Russische kunstschaatster Kamila Valieva dopingschorsing?

De positieve dopingtest van Kamila Valieva was volgens de verdediging van de Russische kunstschaatsster te wijten aan een aardbeiendessertje dat haar grootvader voor haar maakte. Dat blijkt uit het verdict dat het Internationaal Sporttribunaal TAS woensdag publiceerde.

Quinten Torfs
Bron: BELGA

Vorig week maandag legde het TAS de zeventienjarige Valieva een schorsing van vier jaar op. Die gaat met terugwerkende kracht in op 25 december 2021. Op die datum testte de toen nog maar vijftienjarige Valieva bij de nationale kampioenschappen in Sint-Petersburg positief op de verboden substantie trimetazidine. Die zou haar in haar lichaam gekomen zijn via een aardbeiendessertje dat haar grootvader klaarmaakte op een snijplank waarop hij ook zijn hartmedicatie crushte. “De atlete kon daarvan evenwel geen enkel concreet bewijs voorleggen en kon niet aantonen dat ze het verboden middel niet intentioneel innam”, aldus het TAS.

Het TAS volgde het Wereldantidopingagentschap dat zich vragen stelde bij het ontbreken van elk medisch bewijs voor de hartconditie van Valieva’s grootvader. Een bewijs dat hem trimetazidine voorgeschreven werd, was er evenmin. Bovendien acht het WADA het  weinig waarschijnlijk dat een topsporter van haar niveau huisgemaakte dessertjes met zich mee door Rusland neemt (haar grootvader zou het meegegeven hebben toen ze op de vooravond van het NK naar Sint-Petersburg vertrok), om die in volle competitieperiode op te eten.

Ondanks de positieve test kon Valieva begin 2022 nog deelnemen aan de Winterspelen in Peking. Het TAS kende haar toen ad hoc een beschermd statuut toe wegens haar jonge leeftijd en wegens het geringe aantal bewijsstukken bij het prille begin van de zaak. “Van een beschermd statuut kan nu geen sprake meer van zijn”, stelt het TAS. “Aangezien de atlete niet kon aantonen dat er van kwaad opzet geen sprake was, is er geen basis om de atlete op een andere manier dan eender welke volwassen atlete te berechten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer