© VRT

Tom Waes pakt uit met nieuw tv-programma rond de verkiezingen: “Als jonge gast had ik héél veel vragen voor de politiek”

Tom Waes waagt zich later dit jaar ver uit zijn comfortzone van reizen en avontuur. In een nieuw programma op VRT1 gaat hij op pad om te praten met first time voters, jongeren die in juni voor het eerst gaan stemmen, en politici. Het programma maakt deel uit van een campagne van de VRT om jonge kiezers goed te informeren.

edb

Onder de naam Kies24 lanceert VRT een aanbod aan programma’s, een podcast, een festival en tools om jongeren die in juni voor het eerst mogen gaan stemmen, bij te staan in dat nieuwe avontuur. Het meest opvallende onderdeel is een programma met Tom Waes, waarvan de titel pas later bekendgemaakt wordt. In vijf afleveringen gaat de Kamp Waes-presentator langs op evenveel middelbare scholen. Hij onderzoekt wat jonge mensen anno 2024 bezighoudt. In elk van de afleveringen nodigt hij ook drie politici uit.

Ook voor Waes is het programma een spannend, nieuw avontuur. “Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen ik zelf voor het eerst naar de stembus mocht. Het was midden in de onzekere jaren tachtig en als jonge gast had ik héél veel vragen voor de politiek.” Ook nu liggen heel wat jongeren wakker van de toekomst. En meer dan een half miljoen van hen mag in juni voor het eerst gaan stemmen. “‘Zal ik wel een huis kunnen kopen?’, ‘Hoe lang zal ik moeten werken?’, ‘Zal hier ooit oorlog uitbreken?’, ‘Doen we genoeg voor het klimaat?’: het zijn maar enkele van de vele vragen die jonge mensen hebben”, zegt Waes. “Met dat gevoel wil ik graag aan de slag.”

Kies24

Het programma met Waes zal in het late voorjaar te zien zijn op VRT1. Verder organiseert de openbare omroep in samenwerking met het Vlaams Parlement het Kiesfestival op 26 april. First time voters kunnen daar onder meer speeddaten met politici en oefenen in een stemhokje. Aurélie Boffé nodigt in haar podcast Snapt ge mij nu? bekende jongeren uit die vooruitkijken naar de verkiezingen. Op MNM en nws.nws.nws zal politiek gezicht Lonne van Erp jongeren door het politieke landschap gidsen. VRT lanceert ook een jongerenstemtest en een EDUbox-aanbod voor leerlingen in het secundair onderwijs.

LEES OOK. Tom Waes laat jacht bouwen om programma’s mee te maken: “Het is een gigantische uitdaging

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER