Ga naar de inhoud
Haller viert de 1-0.

Ivoorkust mag zich klaarmaken voor volksfeest: gastland gaat voorbij Congo naar finale Afrika Cup

wo 7 februari 2024 22:56
Afrika Cup 2023 HF: Ivoorkust - Congo

Het volksfeest in Ivoorkust blijft maar duren. Het gastland plaatste zich na een zenuwslag tegen Congo voor de finale van de Afrika Cup. Dortmund-spits Sébastien Haller zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd. In de finale treft Ivoorkust zondag Nigeria.

In een evenwichtige eerste helft was het Congo dat het best uit de startblokken schoot. Mistasten van de Ivoriaanse doelman Fofana zorgde voor een vroeg doelpunt dat terecht werd afgekeurd, na een tussenkomst van de VAR.

Wat later stond Wissa oog in oog met Fofana, maar de Congolese spits miste al even onbegrijpelijk als het feit dat de vlag naar beneden bleef.

De thuisploeg herstelde het evenwicht en op het eind van de eerste periode kwamen de Olifanten nog dicht bij een openingstreffer. Eerst kopte Haller van dichtbij onbegrijpelijk over en even later loste aanvoerder Franck Kessié een atoomschot dat uiteenspatte op de paal.

0-0 was de gevleide maar terechte ruststand.

De tweede helft begon zoals de eerste met een grote kans voor Congo. De ingevallen Théo Bongonda (ex-Genk) trapte in het zijnet na een knappe actie.

Vanaf dan nam Ivoorkust het heft in handen. Na iets meer dan een uur spelen ontdeed Gradel zich op de rechterflank van zijn bewaker. De voorzet bereikte Haller die in één tijd kon trappen.

Het schijnbaar onschuldig schot kreeg een vreemde stuit mee waarop doelman Mpasi zich volledig verkeek. 1-0 voor de thuisploeg. Een circusdoelpunt.

Haller ontpopte zich tot de man van de tweede helft. Eerst kopte hij nog een hoekschop van ex-Union-speler Adingra op het dak van het doel en met nog een kwartier te gaan lobde hij de bal net naast, over een te ver voor zijn doel staande keeper.

Wie kansen mist krijgt soms het deksel op de neus, maar Congo slaagde er niet meer in om een vuist te maken. Enkele schoten van buiten de zestien waren niet meer dan een voetnoot.

Ivoorkust won verdiend en mag zich opmaken voor een finale in eigen land tegen Nigeria, dat het Zuid-Afrika van Hugo Broos uitschakelde na strafschoppen.

Fase per fase

22:46

Ivoorkust naar de finale in eigen land na 1-0 overwinning

Ivoorkust domineerde de tweede helft en had genoeg aan één doelpunt van Sébastien Haller om de wedstrijd te beslissen. In de finale treffen ze Nigeria dat het Zuid-Afrika van Hugo Broos uitschakelde

22:41

Ingevallen Lazare schiet naast

Na balverlies van Congo komt Union-speler Lazare aan de bal. Hij ontdoet zich van enkele Congolese spelers maar trapt dan van heel ver enkel meters naast. Ivoorkust domineert en lijkt op weg naar de zege.

22:38

Halve volley van Elia

Congo kan eindelijk eens tegenprikken. De halve volley van Elia van buiten de 16-meter gaat naast. Doelman Fofana lag in de goede hoek.

22:31

Haller mist de 2-0

Opnieuw een reuzenkans voor de Olifanten. Haller krijgt de bal net buiten de zestien en ziet de Congolese doelman te ver uit z'n doel staan. Z'n lob gaat maar net naast. Ivoorkust had de match al in een definitieve plooi kunnen en moeten leggen.

22:30
22:28

Ivoorkust drukt door

Een hoekschop van Adingra wordt aan de eerste paal op het dak van het doel gekopt door Haller. De spits van Dortmund was dicht bij z'n tweede doelpunt van de avond.

22:22

Doelpunt Haller

22:21

Doelpunt Ivoorkust 1-0

Een voorzet van Gradel vanop de rechterflank komt bij Haller terecht die in één tijd schiet. Een schijnbaar onschuldig, schot met een rare stuit waarop de Congolese doelman Mpasi zich volledig verkijkt. De bal botst over hem onder de lat binnen. Congo is op achtervolgen aangewezen.

22:15

Opnieuw een trap van Kessié

Ivoorkust probeert het evenwicht te herstellen. Kessié krijgt de bal van de rechterflank, hij dribbelt naar binnen en schiet keihard op de vuisten van de Congolese doelman die centraal staat opgesteld.

22:08

Congo met de eerste kans

Goeie actie van Théo Bongonda vanop de rechterflank. Hij dribbelt de grote baklijn in maar besluit in het zijnet. De ex-speler van Racing Genk en Zulte Waregem is ingevallen bij de rust en zorgt meteen voor vuurwerk.

22:01

Tweede helft

De Luipaarden uit Congo hebben de tweede helft op gang getrapt.

21:50
21:45

Rust 0-0

Einde van de eerste helft in de tweede halve finale op de Afrika Cup. Congo schoot goed uit de startblokken maar een vroeg doelpunt werd terecht afgekeurd voor een overtreding op de doelman. Stelselmatig herstelde Ivoorkust het evenwicht en het kreeg zelf nog de beste kansen: een ongelooflijke misser met het hoofd van Haller en een bal op de paal van Kessié. Wie trekt het laken naar zich toe in de tweede helft, de Olifanten uit Ivoorkust of de Luipaarden van Congo?

21:42

Ivoorkust schiet op de paal

Franck Kessié, de motor van de Olifanten uit Ivoorkust breekt door vanop rechts en lost een kanonschot met de wreef dat uit elkaar spat op de paal. Pech voor het thuisland. Het blijft 0-0.