Videospeler inladen...

Leider van Kataib Hezbollah-brigades gedood bij Amerikaanse drone-aanval in Bagdad

Bij een Amerikaanse drone-aanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren drie doden gevallen, onder wie de leider de pro-Iraanse gewapende Kataib Hezbollah-brigades. Het Amerikaanse leger eist de precisie-aanval op en zegt dat het om een vergeldingsactie gaat.

Anderhalve week nadat drie Amerikaanse militairen gedood werden door een drone-aanval in het grensgebied van Jordanië en Syrië, heeft het Amerikaanse leger een vergeldingsaanval uitgevoerd in Irak. 

In het oosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft een Amerikaanse drone drie raketten afgevuurd op een terreinwagen. In de auto vielen drie doden. Volgens het Amerikaanse leger was één van hen een bevelhebber van de pro-Iraanse Hezbollah-brigades, Kataib Hezbollah. De brigades zouden ook een kantoor hebben in het deel van de stad waar de aanval plaatsvond.

Terreurorganisatie

Kataib Hezbollah is verantwoordelijk voor verschillende aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak. De Verenigde Staten classificeren de groep dan ook als terreurorganisatie.

Vorige week had die groep laten weten zich niet op Amerikanen te richten, "om te voorkomen dat de Iraakse regering in verlegenheid wordt gebracht". "Maar we zullen onze mensen in Gaza op andere manieren blijven verdedigen", gaf een hooggeplaatst lid van de groep toen aan.

Volgens Sabereen News, een medium met banden met de pro-Iraanse brigades, was het Abu Baqir al-Saadi, een leider van de Hashd Shaabi-groep, die gedood werd, samen met zijn adjunct.

Volgens de Verenigde Staten was de man verantwoordelijk voor aanvallen op Amerikaanse troepen in de regio. Nog volgens de Amerikanen zijn er geen aanwijzingen dat er burgerslachtoffers zijn gevallen bij de drone-aanval.

Bijna een week geleden voerden de Verenigde Staten al aanvallen uit in Syrië en Irak tegen doelen van Iraanse elitetroepen en pro-Iraanse gewapende groepen. Bij een van die aanvallen hebben de Verenigde Staten met meer dan 125 precisiemunities meer dan 85 doelwitten geraakt.

Dat diende als vergelding voor de drone-aanval op 28 januari, waarbij drie van hun soldaten omkwamen die gestationeerd waren in een Amerikaanse basis in de Jordaanse woestijn nabij de Syrische grens.

Wekenlang al kreunt Irak onder de regionale spanningen, ondanks intensieve diplomatieke inspanningen met vooral zijn Amerikaanse en Iraanse partners. Sinds half oktober waren er meer dan 165 aanvallen gericht op Amerikaanse soldaten en hun partners van de internationale anti-jihadistische coalitie in Irak en Syrië. De meeste werden opgeëist door pro-Iraanse gewapende groepen onder de noemer van het "Islamitische Verzet in Irak".

Het Islamitische Verzet

Het Islamitische Verzet in Irak (Arabisch: Al-Muqawama al-Islamiyah fi al-Iraq) is eigenlijk geen aparte groep, maar een soort koepelnaam voor verschillende gewapende milities die operaties uitvoeren in Irak. Het gaat daarbij vooral over aanvallen op Amerikaanse doelen, om wraak te nemen voor de Amerikaanse steun aan Israël in de oorlog tegen Hamas.

Niet alleen doelwitten in Irak, maar ook in Syrië worden onder vuur genomen. Sinds de start van de oorlog in Gaza heeft het Verzet al een twintigtal raketaanvallen tegen de Amerikanen uitgevoerd. 

Meest gelezen