Christel (55) koopt urne voor overleden mama in kringloopwinkel: “Geschrokken van het uitgebreide assortiment”

Shawny Meersman en Christel Cornu.© Joren De Weerdt

Lier -

In de kringloopwinkel van Opnieuw & co in Lier worden wel heel bijzondere items te koop aangeboden: 23 urnes en zestig gedenkstenen. Deze opmerkelijke donatie, afkomstig van een gulle begrafenisondernemer, heeft de aandacht getrokken van het publiek. Christel Cornu kocht bijvoorbeeld enkele gedenkstenen voor haar overleden moeder. “Voor mij is het een vorm van rouwen.”

Hélène Baccaert

Een van de aanwezigen in kringloopwinkel Opnieuw & co is Christel Cornu (55) uit Wommelgem. De winkel heeft sinds deze week ook urnes en gedenkstenen in het assortiment. Ze deelt haar persoonlijke ervaring met ons. “Ik sta altijd heel vroeg op – dat is een routine – en het eerste dat ik dan doe is Radio 2 opzetten”, zegt ze. “Bij het eerste nieuws van 5 uur had ik al gehoord dat er spullen waren gedoneerd aan Opnieuw & co in Lier. Toen ik het nieuws hoorde, dacht ik meteen: wow, dat is iets unieks. Een buitenkans, want ik ben op 29 december mijn moeder verloren.”

Haar bezoek aan Opnieuw & co was voor haar niet alleen een praktische stap, maar ook een emotionele. “Ik sta op invaliditeit, maar krijg al jarenlang steun van Shawny van Familiehulp (een thuiszorgorganisatie, red.). Ze is bij wijze van spreken mijn rechterhand. Elke woensdag komt ze naar mij. Ik heb dus meteen de kans gegrepen om met haar een kijkje te gaan nemen”, zegt Christel. “Het assortiment was heel uitgebreid, ik ben er enorm van geschrokken.”

Christel verloor op 29 december haar moeder.© Joren De Weerdt

Vrede

De items zijn meer dan alleen materiële bezittingen voor Christel. “Voor mij is het een vorm van rouwen. Morgen zou mijn moeder 92 geworden zijn, dus dat is zeker een moeilijk moment. Ook vrijdag is altijd een moeilijke dag voor mij, want toen heb ik haar begraven.”

De schenking biedt Christel de mogelijkheid om op een betaalbare manier haar moeder te eren en haar urne een speciale plek te geven in haar huis. “Ik heb niet alleen een urne gekocht, maar ook enkele gedenkstenen. In mijn huis heb ik een altaar gemaakt om haar te eren. Ik heb tien jaar voor mijn mama gezorgd, wij waren echt onafscheidelijk. Dit was betaalbaar voor mij, ik heb nu 25 euro betaald. Ik kan dat nu bij haar zetten en een mooi plekje in mijn huis geven. Op die manier heb ik een beetje vrede.”

LEES OOK. Urne en gedenkstenen te koop bij kringloopwinkel in Lier: “Uitzonderlijk dat we zoiets ontvangen”

Christel deelt het ontroerende verhaal over hoe ze op een bijzondere manier de laatste wens van haar mama in vervulling heeft laten gaan. “Haar grootste wens was dat ik zou trouwen met mijn partner. Op 8 juni zijn we thuis, bij haar bed, gehuwd. Er was een priester bij. Al haar wensen heb ik op die manier toch nog in vervulling kunnen laten gaan. Ik ben enorm blij met mijn aankopen van vandaag. De urne heeft dezelfde kleur als de bloemen die ik voor haar heb. Alles past perfect in het plaatje.”

“Voor mij is het een vorm van rouwen”, zegt Christel.© Joren De Weerdt

“De urne heeft dezelfde kleur als de bloemen die ik voor haar heb. Alles past perfect in het plaatje.”© Joren De Weerdt