© Isosport

Miss Energy, de psychologe en de pitbull: deze 12 Belgian Cats staken het beoogde ticket voor de Olympische Spelen op zak

Twaalf Belgian Cats hebben in Antwerpen het beoogde olympisch ticket op zak gestoken. Maak kennis met de ambitieuze bende die zich onder aanvoering van boegbeeld Emma Meesseman in een uitverkocht Sportpaleis verzekerde van een ticket richting Parijs.

Patrick Ceulemans en Maarten Delvaux

Elise Ramette (Cadi La Seu, 25 jaar, 1m77, guard, 47 caps)

Back-up guard van Julie Allemand. Een echte pitbull die in enkele minuten met haar verdedigende intensiteit een wedstrijd kan doen kantelen. Pakt veel minuten in de Spaanse topcompetitie bij Cadi La Seu en combineert er profbasketbal met een universitaire opleiding tot kinesiste.

Elise Ramette, rugnummer 4.© Isosport

Antonia Delaere(Avenida Salamanca, 29 jaar, 1m82, forward, 164 caps)

Op haar 29ste volledig opengebloeid bij de Belgian Cats. Al jaren in de basisvijf en zowel verdedigend als offensief een rots in de branding. Staat ook in de starting five bij Salamanca, een Spaanse topploeg die zich kwalificeerde voor de EuroLeague Women (de Champions League van het vrouwenbasketbal). Studeerde vorig jaar aan de VUB af als psychologe. Boezemvriendin van Emma Meesseman.

Antonia Delaere, rugnummer 6.© Isosport

Laure Resimont(Kangoeroes Mechelen, 26 jaar, 1m85, forward, 54 caps)

Driepuntspecialiste die de voorbije twee seizoenen de Belgische dubbel (titel/beker) won met Kangoeroes Mechelen. Brak op het vorige EK door bij de Cats en leidde België met enkele belangrijke bommen mee naar de Europese titel. Probeerde het eventjes in het buitenland, maar heeft bij het Europees spelend Kangoeroes haar stek gevonden.

Laure Resimont, rugnummer 10.© Isosport

Emma Meesseman(Fenerbahçe Istanbul, 30 jaar, 1m94, power forward, 138 caps)

De Belgische GOAT en één van de beste speelsters ter wereld. Won vijfmaal de EuroLeague Women, de WNBA en titels in Rusland en Turkije. Werd vorig jaar uitgeroepen tot MVP van de EuroLeague en het EK waar ze de Cats mee naar historisch goud leidde. Wordt ondanks haar palmares alom geroemd om haar bescheidenheid. De Belgisch Sportvrouw van 2020 is op haar dertigste op het toppunt van haar mogelijkheden.

Emma Meesseman, rugnummer 11.© BELGA

Nastja Claessens (Castors Braine, 19 jaar, 1m85, forward, 3 caps)

Brak vorig jaar volledig door in de Belgische eerste klasse en was zo op haar 18de de eerste die de trofee van Speelster en Belofte van het Jaar in hetzelfde seizoen won. Debuteerde bij de Belgian Cats, versierde een transfer van Waregem naar topclub Castors Braine en was sterk in de EuroCup Women. Kampt al enkele maanden met een barstje in de linkerpols, maar haalde toch de selectie. Is de exponent van de aanstormde Belgische generatie en heeft een grote Europese toekomst voor zich. Combineert basketbal met universitaire studies psychologie.

Nastja Claessens, rugnummer 15.© BELGA

Bethy Mununga (Villeneuve d’Ascq, 26 jaar, 1m83, power forward, 14 caps)

De Brusselse met Congolese roots studeerde vanaf 2019 in Amerika aan de University of South Florida en werd in 2022 prof bij het Roemeense Sepsi. Debuteerde vorig jaar bij de Cats en was de X-factor op het EK. Fysiek sterke speelster die in de rebound en verdedigend indruk maakt. Momenteel aan de slag bij het Villeneuve d’Ascq van bondscoach Rachid Méziane.

Bethy Mununga, rugnummer 22.© BELGA

Serena-Lynn Geldof(Zaragoza, 26 jaar, 1m96, center, 88 caps)

Met haar 1 meter en 96 centimeter de grootste van de ploeg. Is eigenlijk de back-up van center Kyara Linskens, maar die is er door een enkelverstuiking niet bij. Linskens was vorig jaar de ster van de EK-finale, dus heeft grote schoenen te vullen. Gelukkig heeft Geldof stilaan haar draai in het team gevonden. Speelt bij de Spaanse topper Zaragoza, waarmee ze vorig seizoen de Copa de la Reina won.

Serena-Lynn Geldof, rugnummer 23.© Isosport

Becky Massey(IDK Euskotren, 23 jaar, 1m86, forward, 51 caps)

Het toptalent uit het Belgische damesbasketbal. Ook de babbelaar van de selectie. Zo is ze de tegenpool van haar introverte tweelingzus Billie, die in laatste instantie de selectie niet haalde. Sinds twee jaar een vaste waarde bij de Cats. Breekt volledig door in de hoog aangeschreven Spaanse competitie. Heeft een geweldige drive naar de basket en beschikt ook over een betrouwbare driepunter.

Becky Massey, rugnummer 25.© Isosport

Maxuella Lisowa-Mbaka(Villeneuve d’Ascq, 22 jaar, 1m78, forward, 42 caps)

Miss Energy van de Belgian Cats. Amper 22 jaar jong en een vat vol explosiviteit. Met Becky Massey ook de Tiktok-specialiste van het team. Op dat socialemediaplatform steelt ze de show met leuke dansjes. Stilaan niet meer weg te denken uit de vaste kern van de Belgian Cats.

Maxuella Lisowa-Mbaka, rugnummer 31.© Isosport

Julie Vanloo(Galatasaray Istanbul, 30 jaar, 1m68, shooting guard, 166 caps)

Op haar 30ste op Europees vlak volledig doorgebroken. Als shooting guard aanvallend pure klasse. Assists, wonderlijke dribbels en driepunters: ze beschikt over het ganse arsenaal. Werkte een ijzersterk EK af en werd terecht opgenomen in de All Star 5 van dat toernooi. Kent een topseizoen bij het Turkse Galatasaray Istanbul. Gaat eind april op WNBA-trainingskamp bij de Washington Mystics, waarmee leeftijdsgenote Meesseman in 2019 de titel won.

Julie Vanloo, rugnummer 35.© Isosport

Julie Allemand(ASVEL Lyon, 27 jaar, 1m74, guard, 80 caps)

Misschien wel de beste guard van Europa. De Luikse won in 2023 de EuroCup Women, de Franse titel en het EK met de Cats: een boerenjaar. Ze is de floorleader van de Cats, diegene die de lijnen uitzet op het terrein. Heeft een enorme versnelling en kan ook met driepunters uitpakken. De X-factor van de Cats. Kwam ook al in de WNBA uit.

Julie Allemand, rugnummer 55.© Isosport

Ine Joris(Castors Braine, 23 jaar, 1m83, power forward, 30 caps)

Verliet twee jaar geleden Phantoms Boom voor Kortrijk Spurs en breekt nu door bij Castors Braine, ook Europees. Ze was er bij op het WK in 2022 in Australië, maar niet op het EK 2023 in Israël/Slovenië. Wissel op de toekomst op de power forward-positie.

Ine Joris, rugnummer 99.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer