Vlaamse Studenten bedenken nieuwe sensibilisatiecampagne #NotOkay tegen seksueel geweld

© michel vanneuville

#NotOkay. Zo heet de nieuwe nationale campagne tegen seksueel geweld tegen studenten die de federale overheid lanceert. De campagne kwam tot stand na een oproep onder studenten om zelf met een voorstel te komen. De laureaat werd vrijdagmorgen in de Kamer bekendgemaakt.

bapl

In opdracht van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) bundelden de organisaties “De Beweging tegen Geweld - vzw Zijn”, “Université des Femmes” en het “International Centre for Reproductive Health” (ICRH) hun expertise. Ze vroegen studenten zelf een nationale sensibilisatiecampagne uit werken, voor jongeren tussen 18 en 25 jaar, ter preventie van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag, met als centraal thema “instemming”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nederlands onderzoek uit 2012 wees uit dat jongeren tussen 18 en 25 jaar vier keer meer risico lopen slachtoffer te worden van seksueel geweld. Het gaat vooral om eerstejaarsstudenten. Zij zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak in een nieuwe sociale omgeving terechtkomen, nieuwe relaties aangaan, ontsnappen aan de controle van thuis en al eens durven experimenteren met drank en/of drugs.

Campagnes

In totaal gingen 85 groepjes studenten aan de slag, waarvan 45 groepjes ook tot een uitgewerkt campagnevoorstel kwamen. Daaruit distilleerde een begeleidingscomité de zes sterkste voorstellen. De staatssecretaris heeft de betrokken organisaties bovendien de opdracht gegeven samen met de studenten en onderwijsinstellingen na te gaan of de campagnevoorstellen die het niet haalden, toch op lokaal niveau kunnen worden uitgerold.

LEES OOK: Selma (23) werd verkracht door een ‘goeie vriend’, maar prijkt nu op affiche: “Zo is het niet voor niets geweest”

Op een slotevenement werd dan vrijdag het winnende campagnevoorstel bekendgemaakt, dat onder de bevoegdheid van staatssecretaris Demir nationaal wordt uitgevoerd. Het gaat om #NotOkay van Laura Bultinck, Jolien Degezelle, Lara Schollier, Inez Vangheluwe en Melanie Verstockt van de UGent. Die campagne focust meer op “lichtere” vormen van seksueel geweld, zoals ongewenste aanrakingen en vormen van seksuele intimidatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen