Een archiefbeeld van de strafrechtbank in Tongeren, waar de beklaagde zijn straf te horen krijgt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een archiefbeeld van de strafrechtbank in Tongeren, waar de beklaagde zijn straf te horen krijgt. © Mine Dalemans

Tepelklemmen, blinddoeken, lingerie... maar date van Limburger (62) met meisje (13) draait volledig anders uit

UpdateOngeloof troef bij de rechter, toen een 62-jarige Tongenaar moest uitleggen waarom hij op oudejaarsavond naar Utrecht gereden was voor een afspraakje met een minderjarige. “Ze had me een foto gestuurd en ik was nieuwsgierig”, klonk het. Al bleek hij niet opgewacht te worden door het meisje dat hij op foto gezien had. En net daarom vindt zijn advocate dat hij de vrijspraak verdient. Of de strafrechter daarin meegaat of de zestiger toch de gevorderde vier jaar cel oplegt, zal later duidelijk worden. Want eerst moet nog een ander aspect in de zaak uitgeklaard worden, zo blijkt nu.

  1. Ooit zelf gevlucht voor de taliban, nu biedt Khatera (29) ‘verboden onderwijs’ aan Afghaanse meisjes: “Ze moeten niet vrezen dat er plots op hun deur wordt geklopt”
    PREMIUM

    Ooit zelf gevlucht voor de taliban, nu biedt Khatera (29) ‘verboden onderwijs’ aan Afghaanse meisjes: “Ze moeten niet vrezen dat er plots op hun deur wordt geklopt”

    Onder het talibanregime mogen vrouwen geen middelbaar en hoger onderwijs meer volgen in Afghanistan. Maar velen van hen willen hun opleiding afmaken of beginnen met studeren. Dankzij de Antwerpse Khatera Shamal - zelf ooit met haar gezin weggevlucht van de taliban - kúnnen ze dat ook. Vanachter hun laptop, binnen gesloten muren, via een online cursus Engels, gegeven vanuit Universiteit Antwerpen. Het project kan op steun rekenen van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). “Het is een misvatting dat alle Afghaanse mannen zomaar volgen in de extreme regels. Integendeel, zij zijn helemaal mee en steunen hun vrouw met de cursus.”
    Sint-Truiden
  2. Weduwe van buschauffeur Sierre (40) krijgt begrip van ouders voor onvergunde opvang: “Het was een grote fout, maar je had goede intenties”
    PREMIUM

    Weduwe van buschauf­feur Sierre (40) krijgt begrip van ouders voor onvergunde opvang: “Het was een grote fout, maar je had goede intenties”

    Evy L. (40) bekende vandaag in tranen voor de strafrechter dat ze vijf jaar lang onvergund als onthaalmoeder aan de slag was. Door het busongeval in Sierre, waarbij haar echtgenoot - buschauffeur Geert - om het leven kwam, liep ze naar eigen zeggen een trauma op, waarna ze de foute beslissing nam. Daardoor riskeert Evy L. nu een celstraf met uitstel. “Al heb ik nooit slechte bedoelingen gehad.” De getroffen ouders waren geschokt door het misbruik van hun vertrouwen, maar toonden ook begrip. “Wij hopen nu vooral dat Evy hulp krijgt.”
    Tongeren