School uit Geraardsbergen stelt zich burgerlijke partij nadat kleuterleider is aangehouden voor mogelijk kindermisbruik

De school in Geraardsbergen waar een leraar is aangehouden voor kindermisbruik, gaat zich burgerlijke partij stellen. De school hoopt zo meer informatie te krijgen over het onderzoek. De kleuterleider van 38 zou op de school kinderen misbruikt hebben, dat gefilmd hebben, en de beelden ook verspreid hebben. 

"Het zijn heel lastige dagen", begint Filip Santens, directeur van de scholengroep Sint-Catharinacollege. "Dit is een erg grote schok voor ons allemaal." Dinsdag raakte bekend dat een kleuterleider van 38 is aangehouden op verdenking van kindermisbruik. Er zijn aanwijzingen dat de feiten zich hebben voorgedaan op de school zelf. 

Omdat de informatie, ook voor de school zelf, erg beperkt is omwille van het onderzoek, heeft de school een advocaat aangesteld. "Die gaat de stappen ondernemen om ons als school burgerlijke partij te stellen", vervolgt Santens. "Op die manier krijgen we inzage in het onderzoek als het is afgerond. Zodat we te weten komen wat er precies gebeurd is."

Embargo op het onderzoek

"Ik vernam van de politie dat er een embargo is op het onderzoek. Onderzoekers mogen dus zeker geen informatie doorgeven aan om het even wie, zolang het onderzoek niet is afgerond. Voor ons is het op die manier erg moeilijk om de ouders correct te informeren. En zij zitten natuurlijk met heel wat vragen en ze willen vooral zo snel mogelijk een antwoord krijgen op de vraag: 'Is ons kind slachtoffer, ja of nee?'"

Verschillende ouders hebben geïnformeerd of ze zich zelf ook burgerlijke partij kunnen stellen. "We doen ons best om ze daar zo correct mogelijk in te informeren. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of ze zelf een link hebben met het onderzoek of niet." En dat is dus nog onduidelijk.

Ondersteuning voor leerkrachten

Directeur Santens vermoedt dat het onderzoek nog een tijd zal duren, want de kleuterleider was de voorbije jaren in verschillende scholen aan de slag. "Hij is in onze scholengroep terechtgekomen nadat hij al een tijd in een andere school had gewerkt. Bij ons heeft hij in het begin vooral veel vervangingen gedaan. Het kan dus zijn dat hij in één schooljaar in verschillende scholen actief was als interim-leerkracht. We zijn dat nu allemaal aan het oplijsten voor de politie, zodat ze een precies beeld krijgen van zijn loopbaan."

De leerkrachten van de school waar hij het laatst actief was, krijgen extra begeleiding. "Vanavond gaan we met hen samenzitten om eens te horen hoe het met hen gaat. We krijgen daarbij ondersteuning van onze externe preventiedienst. Intern krijgen ze ook steun van enkele vertrouwensleerkrachten en een traumacoach. Het is erg belangrijk dat ze ondersteund worden, want zij moeten in erg moeilijke omstandigheden zorgen dat het dagelijkse leven op school doorgaat. Voor de kinderen is het belangrijk dat ze structuur krijgen en dat de normale gang van zaken doorgaat."

Meest gelezen