VDAB tikt een kwart van de werklozen op de vingers

De VDAB heeft het voorbije jaar ruim 29.000 sancties en waarschuwingen gegeven aan werklozen omdat ze niet genoeg naar werk zoeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag op basis van cijfers van Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V).

Bron: BELGA

Bijna een kwart van de 121.000 Vlaamse werklozen met uitkering werd afgelopen jaar bestraft door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Het gaat om het hoogste aantal sinds de VDAB in 2016 de controlebevoegdheid van de federale RVA overnam.

Volgens Brouns zijn de controles dan ook strenger geworden. Zo werd de afgelopen jaren geïnvesteerd in een striktere en meer sluitende opvolging van werkzoekenden. Dat leidt net als vorig jaar tot meer sancties en verwittigingen, klinkt het.

Er werden 12.394 sancties opgelegd: een vijfde meer dan een jaar eerder. Het gaat zowel om tijdelijke (meer dan 10.000) als definitieve (1.705) schorsingen. In dat laatste geval verliest de werkzoekende zijn recht op een werkloosheidsuitkering. Ook waren er 657 verwittigingen die bij een latere inbreuk zwaarder kunnen doorwegen.

Niet opdagen

In veruit de meeste gevallen gaat het om werkzoekenden die gemaakte afspraken met hun bemiddelaar niet nakomen. Ze komen bijvoorbeeld niet opdagen voor een gesprek of het opstellen van een actieplan. Een kleiner deel van de dossiers betreft werkzoekenden die onvoldoende of helemaal niet meewerken aan de uitvoering van wat werd afgesproken, denk aan het daadwerkelijk gaan solliciteren. Een nog kleinere groep werd gesanctioneerd omdat hij of zij een werkaanbieding weigerde.

Daarnaast werden ook meer dan 13.300 ‘voorafgaande waarschuwingen’ aan werkzoekenden gegeven. Daarmee kan VDAB het zoekgedrag van een werkzoekende bijsturen tijdens de bemiddeling naar een job.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen