Plaats van het ongeval van woensdag
Paul Fierens

Fietsersbond na ongeval op "moordstrookje" in Lier: "Wacht niet op grote heraanleg, voer tijdelijke maatregelen in"

De Fietsersbond pleit voor tijdelijke maatregelen op wegen met onveilige "moordstrookjes". Vaak staat er al een heraanleg gepland, maar overheden moeten niet wachten om het veiliger te maken. "Paaltjes of betonblokken kunnen meteen geïnstalleerd worden en we kunnen de lagere snelheid onmiddellijk invoeren", zegt Wies Callens van de Fietsersbond aan VRT NWS.

In Lier gebeurde woensdagavond een zwaar ongeval op het fietsstrookje op de Kesselsesteenweg. Een man op een step raakte levensgevaarlijk gewond nadat hij werd aangereden door een autobestuurder die uit een zijstraat kwam.

Extra pijnlijk: de Kesselsesteenweg staat op de planning van het Agentschap Wegen en Verkeer om de komende jaren heraangelegd te worden, mét een veilig fietspad.

Snelheidsverlaging en paaltjes

De Fietsersbond roept alle overheden op om sneller werk te maken van veiligheid. "We zijn blij dat het Agentschap Wegen en Verkeer de wegen met moordstrookjes aanpakt, maar er kunnen in afwachting ook al tijdelijke aanpassingen gebeuren", zegt Wies Callens van de Fietsersbond.

Met "moordstrookjes" verwijst de Fietsersbond naar gevaarlijke, niet-verhoogde fietspaden die niet afgescheiden zijn van de rijweg. 

Verschillende ingrepen mogelijk

Wies Callens wil zich niet uitlaten over het ongeval in Lier, maar ziet in het algemeen verschillende opties om dergelijke problemen aan te pakken. 

"Vaak kan de snelheid op gevaarlijke punten omlaag. Als er plaats is kunnen paaltjes of betonblokken geplaatst worden om het fietspad af te scheiden van de weg", aldus Callens. Voor brede zijstraten die op fietspaden botsten, wijst de Fietsersbond op mogelijkheden om de rijvakken te versmallen zodat alles veiliger wordt.

"Het is ook belangrijk om de bermen naast de fietsstroken goed te onderhouden, zodat er geen ruimte wordt ingenomen door begroeiing. Een derde piste is om te zorgen voor goede alternatieve routes, en die ook goed aan te geven."

Meest gelezen