Nicolas Maeterlinck

Komt premie voor elektrische wagens er? Open VLD-voorzitter Ongena: "Vlaamse overheid moet woord houden"

Wat Open VLD-voorzitter Tom Ongena betreft, zal de premie voor elektrische wagens er "zoals beloofd" komen. Nochtans is het lot van de premie nog onzeker. Eerder had de Raad van State al kritiek op de plannen van de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Nu zou ook minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) er niet mee opgezet zijn. Ongena spreekt van chantagepolitiek.

Om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en de aankoop van zero-emissiewagens te stimuleren, kondigde de Vlaamse regering vorig jaar een premie voor elektrische wagens aan.

Concreet zouden mensen een premie van 5.000 euro krijgen bij aankoop van een elektrische wagen van minder dan 40.000 euro. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft daarvoor 20 miljoen euro uitgetrokken, maar in een advies zegt de Raad van State dat dit mogelijk niet genoeg zal zijn om elke aanvrager van de premie tegemoet te komen.

Veto Zuhal Demir?

Tegen morgen moet Peeters een nieuw financieringsvoorstel op tafel leggen van de Vlaamse regering. Maar daar zou een veto dreigen van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).  

Zij zou dit dossier koppelen aan het stopzetten van de groenestroomcertificaten. Voor wie niet meer helemaal mee is: Demir wilde vorig jaar snoeien in de groenestroomcertificaten. De minister oordeelde dat die vooral naar bedrijven gingen die de investering al lang terugverdiend hadden. Toenmalig viceminister-president Bart Somers (Open VLD) lag toen dwars.

Chantagepolitiek

Maandag zou het loket om die premie aan te vragen moeten openen, maar het is voorlopig dus onduidelijk of dat zal gebeuren. Al denkt Open VLD-voorzitter Tom Ongena er anders over. "De overheid moet haar beloftes nakomen. Wat mij betreft, zal dat loket openen."

"Minister Peeters is aan de slag gegaan met de opmerkingen van de Raad van State en heeft voorstellen klaarliggen", zegt Ongena in "De ochtend". "Morgen zal ze die voorleggen aan de Vlaamse regering. Dit is allemaal perfect oplosbaar. Het is kwestie van willen meewerken of chantagepolitiek bovenhalen. En dat zou vooral de Vlaamse burgers treffen die in volle vertrouwen een elektrische wagen hebben gekocht."

Niemand heeft iets aan politiek gekibbel

Tom Ongena, voorzitter Open VLD

"Ik vind het heel vreemd dat Demir nu zegt dat te willen koppelen aan de groenestroomcertificaten." Of de reactie van de Energieminister te maken heeft met een eventuele afrekening, laat Ongena in het midden.

"Ik kan niet in haar hoofd kijken, maar ik kan mij niet inbeelden dat haar voorzitter Bart De Wever het ermee eens is dat een minister van zijn partij de onzekerheid zou vergroten en mensen in de problemen zou brengen."

Op sociale media zien velen deze saga als politiek gekibbel en deel van de verkiezingscampagne. Nochtans had de Vlaamse regering gezegd samen te besturen tot de verkiezingen. "Dit is heel jammer. We hebben goed samengewerkt. Het zou goed zijn als we dat volhouden. Niemand heeft iets aan politiek gekibbel."

"Laat ons nu morgen eerst beslissingen nemen en woord houden. Dat is wat mensen van ons verwachten", besluit Ongena. 

Op basis van verkoopcijfers van vorig jaar verwacht EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit, dat er dit jaar 9.000 elektrische voertuigen van minder dan 40.000 euro aan particulieren kunnen verkocht worden. Vorig jaar waren dat er 4.500, maar EV Belgium verwacht een verdubbeling van de verkoop door het toekennen van een premie.

Dat zou betekenen dat de Vlaamse regering dit jaar 45 miljoen euro aan premies moet uitbetalen. Dat is dus meer dan het dubbele van wat Vlaams minister Peeters heeft voorzien.

Meest gelezen