Directeur Rik D’hollander van Sint-Paulus Gent stelde vast dat de school een monitoringsysteem in huis had gehaald dat niet waterdicht was.
Volledig scherm
PREMIUM
Directeur Rik D’hollander van Sint-Paulus Gent stelde vast dat de school een monitoringsysteem in huis had gehaald dat niet waterdicht was. © ID/ Hannes Blockx

4 op de 10 scholieren vrezen ‘Big Brother’ tijdens én na de les: “We konden zelfs het computerscherm zien van leerlingen die thuis ziek zaten”

Steeds meer Vlaamse scholen kijken mee op de laptop van leerlingen via zogenaamde ‘monitoring software’. Daardoor maken 4 op de 10 scholieren zich zorgen over ‘Big Brother’ tijdens én na de les. Hun vrees is niet helemaal onterecht, getuigt directeur Rik D’hollander van het Gentse Sint-Paulusinstituut. “Ons eerste systeem was niet waterdicht.”

27 reacties

  • Patrick de meersman

    5 dagen geleden
    Gebruik de school PC enkel voor zaken die verband hebben met het school en doe al de rest op uw prive PC dan is er geen enkel probleem . De leraar moet een opdracht kunnen volgen op een PC van het school , zet je daar prive zaken op dan is het niet meer dan normaal dat de leraar dit kan zien . Als je vroeger prive zaken in uw schoolboeken schreef dan kon de leraar dit ook zien .
  • Severine Degreef

    2 maanden geleden
    Leerkracht hier. Wanneer een opdracht op chromebook moet worden gemaakt, kijk ik mee. Ik zeg het vooraf tegen mijn leerlingen en toon soms ook mijn eigen scherm op het digibord. Toestellen die niet van de school zijn kan ik met ons systeem niet monitoren. Buiten de school kan ik dat ook niet. Geen behoefte aan ook. Mijn eigen leven is boeiend genoeg.
  • Pedro Vanbesien

    3 maanden geleden
    Uw werkgever of de school heeft het recht van inzage te hebben op uw computer indien het hun eigendom is, maar men moet je wel eerst verwittigen als men dat wil doen.
  • Fred Hawken

    3 maanden geleden
    Ze moeten die laptops op school terug afschaffen. Het brengt cognitief niets bij, integendeel, vorige week is weer bewezen door een onderzoek dat schrijven nog altijd betere verbindingen legt in de hersenen. Ik merk dit bij mijn eigen dochters, sinds het invoeren van de laptop zijn hun resultaten en motivatie gezakt. Maar zo lang ze wel nog op die laptop moeten werken, ben ik voorstander van controle want we betrappen ze ook regelmatig op spelletjes spelen terwijl ze moeten studeren. Weg ermee!
  • Tamara De Coster

    3 maanden geleden
    Ah, jullie hieronder denken dat het over de laptops van de school gaat. Nenee, dit gaat over alle labtops, ook degene die je zelf aankoopt. Toch tof dat de leerkrachten op school ongemerkt kunnen meekijken en luisteren naar de privé conversaties thuis... Het begint gewoon te ver te gaan.