Echtgenotes van Oekraïense soldaten in Zaporizja. "Het is mijn beurt om papa te knuffelen", is de boodschap van een kind. Rechts onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden.
Volledig scherm
PREMIUM
Echtgenotes van Oekraïense soldaten in Zaporizja. "Het is mijn beurt om papa te knuffelen", is de boodschap van een kind. Rechts onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. © Facebook

ANALYSE. Hoe Oekraïense soldatenvrouwen president Zelensky in een lastig parket brengen

Oekraïne komt niet alleen wapens tekort, maar ook soldaten om die te hanteren. En het is vooral de vraag hoe dát tekort valt op te lossen die voor groeiende verdeeldheid zorgt, nu ook soldatenvrouwen en -moeders protesteren. Wat kan president Zelensky doen? Onwilligen dwingen om toch naar het front te gaan? Ze zelfs vanuit het buitenland terughalen? En hoeveel potentiële soldaten zitten er daar? Onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden zocht het uit.

5 reacties

  • Jo Nijs

    3 maanden geleden
    misschien moet zelenaky maar eens een volksreferendum doen over hoeveel oe er nog willen doorgaan met de oorlog en hoeveel land willen afstaan ? want dat is de hoofdtaak van een leider: luisteren naar zijn volk
  • Hans Rigmarole

    3 maanden geleden
    Van meet af aan een uitzichtloze oorlog waar men de geschiedenis vergeten is,hopelijk gaat Zelensky zijn jongeren nu niet naar het front sturen.
  • René Lodeweyckx

    3 maanden geleden
    Voor wanneer gaan we eens uitzoeken hoe we deze waanzin kunnen gestopt krijgen,waar zijn al deze specialisten en diplomaten?
  • frans Venloo

    3 maanden geleden
    Dat hij het voorbeeld geeft en gaat meevechten op het front deze oorlog is direct gedaan Gemakkelijk om jonge onschuldige mensen te sturen die bijna zeker niet mee terugkomen
  • Marcus Camps

    3 maanden geleden
    Er lopen nog honderden dienstweigeraars rond op de Europese voetbalpleinen. Misschien daar eens mee beginnen.
  1. Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
    Jobat

    Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromana­gen”

    Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit.
  2. KIJK. Nederlandse Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputatie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexemplaren”

    KIJK. Nederland­se Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputa­tie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexem­pla­ren”

    Nadat het nieuws uitbrak dat de Nederlandse presentatrice Dieuwertje Blok (66) haar neus moet laten amputeren door huidkanker, deelt Anita van der Linde haar ervaring. Zij onderging elf jaar geleden dezelfde operatie, omdat ze aan een zeldzame vorm van kanker leed. “Eerst hield ik me sterk wanneer ik in de spiegel keek, maar na een paar dagen brak ik volledig”, getuigt ze. Na een tijdje begon Anita met het dragen van neusprotheses en die komen voor in alle vormen en kleuren. “Per seizoen laat ik mijn neus opmeten, dan krijg ik een lichte neus voor de winter en een iets donkerdere neus voor in de zomer.”