Soap blijft duren: vijfde ronde rectorverkiezingen UGent levert geen winnaar op

De rectorverkiezingen aan de UGent blijven maar aanslepen. Ook in de vijfde ronde heeft geen van beide kandidaat-duo’s de vereiste tweederdemeerderheid behaald. Daardoor wordt de kiesprocedure vanaf 29 mei versneld hernomen.

gjs

De vijfde stemronde van de rectorverkiezing aan de UGent moest eigenlijk de laatste zijn. Maar andermaal slaagden de kandidaten er niet in om een tweederdemeerderheid te halen. Het kandidaat-duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe heeft in de vijfde stemronde 58,10 procent van de stemmen behaald. Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger strandden op 32,57 procent.

De studenten zijn het intussen meer dan beu. “In Leuven is de zaak op één dag beklonken, en hier sleept de verkiezing eindeloos aan. We maken ons echt belachelijk”, zegt rechtenstudent Arthur Ranson (21). In de studentenbuurt rond het UFO-gebouw en de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte zijn het vooral de woorden “triest” en “kinderachtig” die over de monden gaan.

Nieuwe procedure

Opvallend: in de vijfde stemronde heeft een recordaantal UGent’ers gestemd. “Zo heeft 80 procent van de professoren (ZAP), 48 procent van de assistenten (AAP) en 64 procent van het administratief en technisch personeel (ATP) zijn stem uitgebracht. 24 procent van de studenten bracht een stem uit. Het aantal blanco stemmen stijgt naar 9,32 procent”, klinkt het.

“Vanaf maandag 29 mei start een nieuwe kiesprocedure in verkorte vorm”, laat de UGent weten. “Hetzelfde kiesreglement blijft gelden. Kandidaten dienen op te komen als duo en binnen elk duo moet er een genderevenwicht zijn. Zowel personeelsleden als studenten mogen stemmen. Het duo dat een tweederdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen behaalt, is na benoeming door de Raad van Bestuur verkozen. “

Gesprekken aanknopen

Zowel het kandidatenduo Rik Van de Walle/Mieke Van Herreweghe als Guido Van Huylenbroeck/Sarah De Saeger zeggen gesprekken aan te knopen over de komende verkiezingscyclus.

“Ons resultaat is heel erg constant gebleven”, zegt Rik Van de Walle, die benadrukt kandidaat te blijven samen met Mieke Van Herreweghe. “Het andere duo zakt een beetje tot een verschil van 25 procent nu. Tegelijk zijn we niet gelegitimeerd door het reglement. Dat er nu gesproken zal worden, is evident. Ik denk dat het zeer onzalig zou zijn als twee kandidaten ‘as such’ de tweede cyclus ingaan.”

Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger zeggen nu een moment van reflectie in te bouwen. “De enige constante is dat 42 procent van de kiezers (hun stemmen en de blancostemmen, red.) het programma (van Van de Walle/Van Herreweghe, red.) niet lust.” Het duo Van Huyelbroeck/De Saeger denkt enerzijds dat een ander programma, maar ook een andere consensuskandidaat, mogelijkheden kunnen zijn om uit de patstelling te geraken.

“Die tweederdemeerderheid is omdat we een gedragen rector willen”, benadrukken ze. Dat er vijf rondes waren, is op zich niet negatief geweest, zegt De Saeger. “Het feit dat de verkiezing langer duurt, zorgt ervoor dat mensen over programma’s discussiëren. En dat is net goed. Bovendien is er ook geen verkiezingsmoeiheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen