Themabeeld© ANP / Laurens van Putten

Armoededrempel stijgt in 2023, maar dat leidt niet tot stijging van armoederisico

Meer dan 2,1 miljoen Belgen, of 18,6 procent van de Belgische bevolking, lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de nieuwe armoedecijfers voor 2023 van het Belgische statistiekbureau Statbel. Hoewel de armoededrempel sterk is gestegen, leidde dat niet tot een stijging van het monetaire armoederisico.

jvh
Bron: BELGA

De armoededrempel steeg in 2023 met 84 euro per maand tot 1.450 euro voor een alleenstaande. Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen is dat 3.045 euro.

Wie armoede of sociale uitsluiting riskeert, heeft een lager beschikbaar inkomen dan de armoededrempel. In 2023 liep 12,3 procent van de bevolking dat monetaire armoederisico. Andere parameters zijn het voorbije jaar minder dan 20 procent van zijn potentieel werken, wat voor 10,5 procent van de bevolking het geval is, of bepaalde noodzakelijke goederen of diensten niet kunnen betalen (6,1 procent van de bevolking).

Armoederisico gedaald

Ondanks de stijging van de armoededrempel is het monetaire armoederisico vorig jaar gedaald in vergelijking met 2022, toen het 13,2 procent bedroeg. Bovendien is de situatie voor kwetsbare groepen verbeterd, bijvoorbeeld voor laagopgeleiden (van 26,2 procent in 2022 naar 23,7 procent), alleenstaande ouders en hun kinderen (van 30,5  naar 25,6 procent), huurders (van 29,1 naar 26,3 procent) en 65-plussers (van 17,9 naar 15,8 procent). Enkel voor werkenden is het monetair armoederisico vorig jaar gestegen, van 3,6 procent in 2022 naar 4,7 procent in 2023.

Dat komt omdat het beschikbaar inkomen van werkenden minder hard is gestegen dan dat van werklozen, gepensioneerden en inactieven. Ambtenarenlonen en uitkeringen werden dan wel meermaals automatisch geïndexeerd in 2022, de lonen in de privésector volgen niet steeds hetzelfde tempo. Concreet betekent dit dat een deel van de werknemers door het uitstellen van de loonindexatie onder de armoededrempel is beland, die naar boven werd gestuwd door onder meer de geïndexeerde uitkeringen, aldus Statbel.

Regionale verschillen

Er zijn wel grote regionale verschillen. De situatie is het meest precair in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het minst in het Vlaams Gewest. Het Waals Gewest situeert zich tussenin, maar heeft wel hogere armoedeniveaus dan het nationale niveau.

Op provinciaal niveau valt op dat in Antwerpen meer armoede is dan in de andere Vlaamse provincies, terwijl in Waals-Brabant het niveau van armoede beduidend lager ligt dan in andere Waalse provincies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer