Direct naar artikelinhoud
NieuwsDefensie

Belgisch leger zoekt meer dan 1.000 extra reservisten: parlement zet licht op groen voor hervorming statuut

Militairen tijdens een trainingskamp.Beeld BELGA

De commissie Landsverdediging in de Kamer heeft de wet voor de hervorming van de reserve van het leger goedgekeurd. Die hervorming moet het statuut van reservist aantrekkelijker maken, aldus minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

en

Video wordt geladen...

Defensie is op zoek naar personeel. Dit jaar wil het leger 2.500 militairen rekruteren. Ook staan 460 vacatures open voor burgers. Daarnaast wil Defensie ook 1.050 reservisten aanwerven. Het nieuwe statuut voor reservisten moet militairen, voormalige militairen en reservisten aanmoedigen om in de reserve actief te blijven of er naartoe terug te keren na een onderbreking.

De voormalige militairen en voormalige reservisten zullen meer mogelijkheden krijgen om bij de reserve te gaan. Ook zullen reservisten hun aanvraag niet langer jaarlijks moeten hernieuwen, aldus Dedonder. Zij herinnert eraan dat ze werken bij Defensie aantrekkelijker wil maken. Haar doel is om tegen 1 januari 2030 het aantal effectieven naar 29.100 te brengen.

“We geven meer mogelijkheden aan de reservisten om zich bij het departement te voegen en dat in functie van de beroepstrajecten van de individuen”, aldus de defensieminister. Ze wil de reserve verder consolideren. “Andere werven voor de reserve zijn aan de gang. We moeten de werkgevers blijven informeren over de toegevoegde waarde van het militaire beroep van hun werknemers voor hun civiele baan.”

Het ministerie van Defensie zal zo de mogelijkheden bestuderen om de reserve te gebruiken voor partnerschappen met de publieke en private sectoren.

De nieuwe wettekst past de wet van 16 mei 2001 aan over het statuut van de reservisten, en ook de wet van 10 april 2016 over telewerk binnen Defensie. Een beroepsmilitair die al op pensioen is, kan op zijn of haar vraag in de reserve worden opgenomen voor zover de behoeften van het departement dat toelaten.