Themabeeld© rr

Gehandicaptenkaart wordt binnenkort in de hele EU erkend

De Europese kaart voor personen met een handicap zal binnenkort in de hele EU worden erkend. Daarover hebben het Europees Parlement en de Raad van de EU een akkoord bereikt.

jvh
Bron: BELGA

Met een Europese gehandicaptenkaart (European Disability Card, EDC) kunnen personen met een beperking voordelen genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. Wie in België zo’n kaart heeft, kan die meteen gebruiken in zeven andere landen die sinds 2017 aan een Europees proefproject deelnemen: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië.

Nu zal die kaart in de hele Europese Unie worden erkend, zo is beslist. Het blijven de individuele lidstaten die de kaart uitgeven. Tegelijk wordt het formaat van de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap gestandaardiseerd.

“België is overtuigd van de voordelen die de EDC-kaart kan bieden aan mensen met een handicap in de hele Europese Unie en daarom behoorden we tot de pioniers die de uitbreiding van de EDC naar alle lidstaten hebben gepromoot”, zegt Belgische federaal minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux, die ook belast is met Personen met een handicap. “Het akkoord tussen het Parlement, de Commissie, en de Raad van de EU zal ervoor zorgen dat deze wens in de nabije toekomst werkelijkheid wordt.”

In België krijgt wie een erkenning van zijn handicap ontvangt, sinds begin dit jaar automatisch een gehandicaptenkaart aangeboden. “Vandaag zijn in ons land meer dan 202.000 mensen die recht hebben op de EDC-kaart, die ze bij 464 partners kunnen gebruiken”, zegt Lalieux. “Met de automatische uitgifte die op 1 januari 2024 van kracht werd, lijdt het geen twijfel dat de kaart in de toekomst nog meer in omloop zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer