Ga naar de inhoud

Pro League grijpt in en verbiedt bezoekende fans na stilleggen wedstrijd

 do 8 februari 2024 14:42
" "
Enkele weken geleden moesten de laatste minuten van de match tussen RWDM en Eupen enkele dagen later ingehaald worden.

De Pro League is het supportersgeweld beu en beseft dat het zo niet verder kan. De Belgische vereniging van profclubs besliste vandaag dat clubs waarvan de supporters verantwoordelijk zijn voor het tijdelijk of definitief stilleggen van een wedstrijd, hun komende 3 uitwedstrijden zonder fans moeten afwerken. De maatregel gaat vanaf morgen in.

Als er binnen de 12 maanden opnieuw problemen opduiken bij dezelfde club, komen daar 5 wedstrijden bij.

RWDM-Eupen, STVV-Genk en Union-Anderlecht, het zijn maar enkele voorbeelden van het oplaaiende supportersgeweld de voorbije weken, tot wanhoop van de goed menende voetballiefhebbers.

RWDM-Eupen werd door toedoen van de RWDM-fans definitief gestaakt, een paar dagen later werden de slotminuten achter gesloten deuren nog gespeeld. Bij STVV-Genk gooiden Genk-aanhangers vuurpijlen op het kunstgrasveld en Union-Anderlecht lag ook stil in de beker.  

De Pro League grijpt nu in. Lorin Parys, CEO van de Pro League, geeft tekst en uitleg in een persbericht. "In de afgelopen weken hebben we gedrag in onze tribunes gezien dat we simpelweg niet dulden. Omdat de veiligheid van al onze supporters onze grootste zorg is, nemen we nu zeer strenge maatregelen."

"Heel eerlijk, dit gaat in tegen hoe wij voetbal zien met thuis- en uitsupporters in één stadion. Maar door het gedrag van enkele mensen die zich voordoen als supporter, zullen we nu op deze manier optreden.”

Heel eerlijk, dit gaat in tegen hoe wij voetbal zien met thuis- en uitsupporters in één stadion.

Lorin Parys, CEO Pro League

De Pro League houdt het niet bij die ene maatregel. Er komt een versterkte samenwerking met Binnenlandse Zaken. 

Minister Annelies Verlinden zet ook hoog in op veiligheid: "Geweld en Vandalisme horen niet thuis in het voetbal. In de zomer van 2023 verstrengden en vernieuwden we de voetbalwet. Ik verwelkom het feit dat de Pro League met dit initiatief haar verantwoordelijkheid neemt."

De Pro League, de KBVB en de Dienst Voetbalveiligheid van Binnenlandse Zaken starten een permanent overlegorgaan rond veiligheid op.

De voetbalbond is de derde partner in het verhaal. Piet Vandendriessche, CEO van de KBVB: "Voetbal hoort een feest te zijn, stadions ontmoetingsplekken voor voetballiefhebbers. We kunnen niet aanvaarden dat onze geliefde sport wordt gegijzeld door ongepast gedrag van enkelingen en dat de veiligheid van spelers, veiligheidspersoneel, supporters en toeschouwers in het gedrang wordt gebracht."

Voor Nieuwjaar werden 2 Clasico's tussen Standard en Anderlecht al ontsierd door relschoppers. Beide ploegen besloten nadien dat bezoekende fans dit seizoen niet meer welkom zijn bij hun onderlinge duels.

Gerelateerd: