© gvb

Broeder Jef viert honderdste verjaardag met pauselijke zegen: “Gewoon doordoen en veel lezen”

Hamont-Achel -

Broeder Jozef Janssen kijkt kwiek terug op een rijk gevuld leven dat op 2 februari welgeteld 100 jaren telde. Dat werd toepasselijk gevierd in het Achelse woonzorgcentrum ‘Aan de Beverdijk’ waar Jef sinds 2014 verblijft.

Geert Van Baelen

Jef werd in Achel geboren op 2 februari 1924 in het gezin van Drika Van der Aelst en Guillaume Janssen. Hij was het vijfde kind in een gezin van negen. Zijn lagere school deed hij nog in zijn geboortedorp, maar zijn roeping maakte dat hij in 1936 als kandidaat-kloosterling met de trein naar Liederkerke spoorde waar hij ging studeren in het juvenaat van de Broeders van Sint-Gabriël, een orde die zich ontfermde over het onderwijs. Drie jaar later zette hij als novice zijn vorming verder in Péruwelz in de buurt van Doornik. In Brain-le Comte, tussen Brussel en Bergen, volgde hij aan de normaalschool een opleiding tot Franstalig onderwijzer. Later behaalde hij in de bekende Brusselse normaalschool Sint-Thomas nog een diploma Nederlands. Hij ging als tweetalig gediplomeerde leerkracht snel aan de slag in Boechout, Liedekerke en Brussel. Aan de tijd in onze hoofdstad waar hij onder andere een turnclub oprichtte, heeft hij dierbare herinneringen.

Rome

Na een korte vormingsperiode in Rome kreeg hij in 1969 een nieuwe opdracht in de lagere school in Kontich-Kazerne. Met de schoolkinderen maakte hij toen nog een schoolreis naar domein De Bever in Achel. Op de vijver dobberden ze in een boot die zijn broer had gemaakt. In 1984 ging Jef op pensioen. Hij kreeg de kans om zich terug te trekken in zijn heimat. Samen met zijn broer en enkele vrienden begon hij met de verfraaiing van het domein aan Klein Bandel, een soort rustoord voor broeders van Sint-Gabriël in de regio. Ruim 2 decennia engageerde hij zich voor de Bond zonder Naam en had nauwe contacten met oprichter pater Phil Bosmans. In januari 2014 nam Jef zijn intrek in ‘Residentie Aan de Beverdijk’ waar hij in zijn kamer uitzicht heeft op de groene omgeving. Voor zijn honderdste verjaardag kreeg hij een mooie boodschap van de overste van de congregatie die zijn dankbaarheid uitte voor de inzet van Jozef. Het algemeen bestuur bezorgde hem ook een ingelijste ‘pauselijke zegen’. “Het geheim om 100 te worden? Dat ken ik niet. Gewoon blijven doordoen en veel lezen”, lacht Jef. In de geschiedenis van de congregatie is hij de zevende die een eeuw mag leven. Voor hem waren er twee confraters in Canada, drie in Frankrijk en tien jaar geleden één in België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer