In de nabijheid van de basiskampen vind je nog openbare toiletten terug. Hogerop wordt het moeilijker.© Shutterstock

Wie Mount Everest wil beklimmen, moet eigen uitwerpselen opruimen en meenemen: “Onze bergen beginnen te stinken”

Wie de Mount Everest wil beklimmen, zal voortaan zijn eigen uitwerpselen moeten opruimen en terugbrengen naar het basiskamp. “Onze bergen beginnen te stinken”, aldus de lokale autoriteiten.

mtm
Bron: BBC News

Klimmers die de Mount Everest en de nabijgelegen Lhotse willen overwinnen, worden vanaf nu verplicht om onderweg naar boven poepzakjes te kopen in het basiskamp. Zodra ze terugkeren zullen de zakjes ook daadwerkelijk worden gecontroleerd, zo meldt lokaal bestuurslid Mingma Sherpa. “Onze bergen beginnen te stinken”, zegt hij. “We ontvangen klachten dat menselijke ontlasting zichtbaar is op de rotsen, het is zelfs zo erg dat sommige klimmers er ziek van worden. Dat is onaanvaardbaar.”

Wie ’s werelds hoogste top wil beklimmen, brengt gemiddeld bijna twee maanden door op de berg in Nepal. Het overgrote deel van die tijd wordt doorgebracht in een basiskamp (op ruim 5.000 meter hoogte), waar aparte tenten zijn opgezet die dienen als openbare toiletten. Als je hoger gaat, wordt het moeilijker.

De meeste klimmers en ondersteunend personeel proberen doorgaans een gat in de sneeuw te graven om daarin hun gevoeg te doen. Maar hoe hoger op de berg, hoe minder sneeuw er voorhanden is, waardoor veel uitwerpselen gewoon zichtbaar blijven liggen.

Drie ton

Als je dan rekening houdt met het feit dat die uitwerpselen door de extreme koude op grote hoogte niet volledig worden afgebroken en dat een beklimming van de Everest de voorbije jaren alleen maar populairder is geworden, weet je dat de “berg” alleen maar groter wordt. Een officieel cijfer is er niet, al schatten de lokale autoriteiten dat er tussen Kamp 1 (aan de voet) en Kamp 4 (richting top, 7.906 meter hoog) ongeveer drie ton menselijke uitwerpselen liggen. “Kamp 4, ook bekend als South Col, heeft de reputatie van open toilet”, zegt de internationale berggids Stephan Keck. “Er is nauwelijks sneeuw en ijs, overal zie je menselijke ontlasting.”

Om het probleem aan te pakken hebben de lokale autoriteiten nu ongeveer 8.000 poepzakjes uit de VS aangekocht voor het nieuwe klimseizoen dat in maart van start gaat. De zakjes bevatten chemicaliën en poeders die de uitwerpselen doen stollen en (grotendeels) geurloos maken. Er wordt aangenomen dat een klimmer gemiddeld 250 gram uitwerpselen per dag produceert. Meestal brengen ze ongeveer twee weken door in de hogere kampen voor hun poging richting top. “Iedereen zal dus meerdere zakjes moeten meenemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer