© Shai Franco

Israël heeft zijn Songfestival-kandidate gekozen, ook al klinkt roep tot boycot steeds luider

Israël -

Israël kiest voor Eden Golan (20) als hun kandidaat voor het Songfestival. Ondanks het steeds luider klinkende protest tegen hun deelname.

Ze won de talentenjacht HaKokhav Haba op televisie, dankzij haar versie van I don’t want to miss a thing van Aerosmith. Een song die ze opdroeg aan de 130 Israëli’s die vastgehouden worden in Gaza door Hamas. “We zullen niet echt oké zijn, tot iedereen thuiskomt”, zei ze daarover.

LEES OOK. Meer dan 1.000 Zweedse muzikanten in open brief: “Sluit Israël uit van Eurovisiesongfestival 2024”

Golan verhuisde op haar zesde naar Rusland, en nam voor dat land al deel aan het Junior Eurovisiesongfestival in 2015. Twee jaar geleden keerde ze terug naar Israël. Vanwege het conflict in Gaza wordt de Israëlische kandidaat dit jaar verplicht om een liedje af te leveren waarin (deels) Hebreeuwse tekst te horen is.

Golan zal in mei dan afzakken naar Malmö. Toch als de organisatie niet ingaat op de roep tot boycot van Israël. Uit IJsland kwam al een statement van de vereniging van componisten en songwriters dat ze de militaire actie van Israël in Gaza niet verenigbaar vinden met hun deelname aan een evenement dat “gekenmerkt wordt door vreugde en optimisme”. En ook in Finland klinkt er protest. Daar wijzen ze naar de nationale omroep Yle, dat volgens hen net de eerste was om te roepen om de uitsluiting van Rusland, toen die Oekraïne binnenvielen in 2022.(eadp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer