© REUTERS

Poetin en Xi Jinping hekelen in telefoongesprek westerse “inmenging”

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag tijdens een uitgebreid telefoongesprek de “inmenging” van buitenlandse landen, en dan vooral de Verenigde Staten, bekritiseerd . Dat blijkt uit de mededeling die Moskou en Peking na afloop van het gesprek hebben verspreid.

Bron: BELGA

Volgens de Chinese staatszender CCTV heeft Xi Jinping aan Poetin gezegd dat er “strategisch nauw samengewerkt” moet worden om de bemoeienissen van buitenlandse mogendheden tegen te gaan. China en Rusland moeten “de soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen van hun respectieve landen verdedigen en zich resoluut verzetten tegen inmenging van externe krachten in hun interne aangelegenheden”, zo wordt het Chinese staatshoofd geciteerd.

In een mededeling van het Kremlin staat dat zowel Xi als Poetin “hun afwijzing uitspraken van het Amerikaanse beleid”, dat uitgaat van “inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten”. Washington probeert Rusland en China “in te perken”, zo klinkt het.

In China en Rusland wordt wel vaker kritiek geuit op westerse landen die zich uitlaten over “binnenlandse aangelegenheden”, zoals het beleid ten opzichte van Oekraïne of Taiwan, of de behandeling van de Oeigoerse minderheid in China.

Tijdens het “vriendschappelijke” gesprek, dat ongeveer een uur duurde, beklemtoonden Poetin en Xi ook dat “Moskou en Peking elkaar steunen in belangrijke kwesties die hun belangen raken”.

De relaties tussen Rusland en het westen zijn, vooral sinds de invasie in Oekraïne, erg gespannen. Moskou rekent onder meer op China om aan zijn isolement te ontspannen. China is ook de belangrijkste handelspartner van Rusland.

Officieel vond het telefoongesprek plaats om de beste wensen over te maken naar aanleidng van Chinees Nieuwjaar. Vanaf zaterdag begint in China het Jaar van de Draak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer