Geen gele of rode, wel een… blauwe kaart? “Binnenkort nieuwe kaart om zeurende spelers en cynische fouten te bestraffen”

Britse media weten het zeker: vrijdag zal er, als onderdeel van nieuwe regelgeving, worden aangekondigd dat scheidsrechters in de nabije toekomst naast een gele en een rode, ook een blauwe kaart kunnen uitdelen. De nieuwe kleur wordt, volgens The Telegraph, het leven ingeroepen om cynische fouten -het zogenaamde spelbederf- en onrespectvol gedrag tegenover de wedstrijdleiding te bestraffen.

Quinten Torfs
Bron: The Telegraph & The Daily Mail

Volgens The Telegraph zal de revolutionaire reglementswijziging vrijdag worden aangekondigd door de International Football Association Board (IFAB), een organisatie die de regels in het voetbal bepaalt. Als een speler/speelster een blauwe kaart onder de neus geduwd krijgt, zal hij/zij het veld tien minuten lang moeten verlaten.

De nieuwe regel, die ingevoerd zal worden in het kader van het zogenaamde proefproject (sin-bin trials), moet gemor tegen de wedstrijdleiding en het maken van onder meer fopduiken tegengaan. Het zou de eerste nieuwe kaart in vijftig jaar tijd zijn die in het voetbal wordt geïntroduceerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

1 + 1 = 2 ?

Hoe het allemaal precies in zijn werk zal gaan, is nog niet volledig duidelijk. Britse media speculeren dat het krijgen van twee blauwe kaarten in dezelfde wedstrijd zou kunnen leiden tot een rode, zoals bij twee keer geel het geval is, maar dat wordt nog niet bevestigd. Wat het gevolg zou zijn voor spelers die met een blauwe en een gele kaart in het boekje van de ref gaan, is eveneens nog onduidelijk.

The Telegraph meldt dat de blauwe kaart komende zomer voor het eerst zijn intrede zou kunnen maken, maar duidt ook dat we het nieuwe sanctiemechanisme vooreerst niet zullen zien in de topcompetities en hoogste voetbalklassen. Volgens The Times kijkt de Football Association daarentegen wel in de richting van de (Women’s) FA Cup, de Engelse bekercompetitie, om het nieuwe karton te testen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer