Themabeeld.© Shutterstock

Georgisch trio steelt exclusieve whisky’s in Heusden-Zolder

Heusden-Zolder -

Drie Georgiërs riskeren elk een straf van 30 maanden cel voor acht drankdiefstallen in Vlaanderen. De verdachten hielden ook halt bij Drankenshop Broekmans in Heusden-Zolder. Daar maakten ze twee exclusieve flessen whisky voor 8.500 euro buit.

Er was een rolverdeling vastgelegd voor de verdachten. Eentje was chauffeur (66) en een vader en zijn zoon (34) graaiden de flessen mee. Die laatste twee zitten momenteel in de cel. Veel zin om over de diefstallen te praten, hadden ze donderdag niet in de Hasseltse correctionele rechtbank. De chauffeur wist te melden dat hij clean was na in het verleden heroïne te hebben gebruikt. Op zijn gsm stonden foto’s van flessen die de man vervolgens te koop aanbood aan een prijs die een stuk lager lag dan in de winkel. Hoe hij ondanks beperkte inkomsten plots aan een storting van 3.000 euro op zijn rekening kwam kon de betichte niet zeggen. De dertiger bleek ook een verleden als verslaafde te hebben en verwees naar zijn verklaring aan de politie. Zijn vader daagde zelfs niet op in de rechtbank en gaf verstek. “Hij is ziek”, aldus de zoon.

Te koop via WhatsApp

Bijgevolg maakte de procureur de rekening voor het trio. “De verdachten hebben het hele land rondgereisd op zoek naar dure whisky, Champagne en wodka. Bijna onmiddellijk verhandelden ze de drank via WhatsApp. Bekennen doen ze enkel wanneer ze op camerabeelden staan of op heterdaad betrapt werden.” Via onder meer ook nog ANPR-camera’s en hun telefoonverkeer worden ze gelinkt aan acht diefstallen. De verdachten zijn niet aan hun proefstuk en zijn eerder al veroordeeld. Voor de diefstallen gepleegd in bende is 30 maanden cel voor elk gevraagd. Drankenshop Broekmans wil een schadevergoeding van 8.900 euro. Delhaize vraagt bijna 1.400 euro aan de drie verdachten.” Enkel de jongste had een advocaat onder de arm genomen. “De feiten zijn wat ze zijn. Mijn cliënt kampt al jaar met psoriasis. Omdat er in Georgië geen behoorlijke behandeling was, kwam hij met zijn vader naar hier. Toen bleek dat ze de medicatie niet konden betalen, zijn ze het verkeerde pad op gegaan. Het gaat hier dus niet om louter geweldgewin, ik hoop op een vorm van mildheid”, aldus advocate Valerie Luyckx. Vonnis op 7 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer