Zware dobber voor België in Nations League: Rode Duivels nemen het op tegen Italië, Frankrijk en Israël, maar bondscoach Tedesco is “blij met de loting”

Geen gemakkelijke opgave voor de Rode Duivels in de groepsfase van de Nations League. De Belgen krijgen Italië en Frankrijk (en Israël) voor de kiezen en mogen zich zo opmaken voor enkele duels met twee absolute toplanden op het Europese toernooi, dat van start gaat in 2025.

Quinten Torfs

Een superloting of een groep des doods… Noem het hoe u wilt, het wordt alleszins tenen uitkuisen voor de Rode Duivels, die in Parijs in groep 2 van de A-divisie belandden. Frankrijk geldt al jaren als een van dé favorieten op welk toernooi Les Blues ook aantreden en Italië won in 2021 nog het EK. Israël lijkt de gedoodverfde vierde in onze poule, maar mag niet onderschat worden.

De Duivels kunnen maar best hun beste beentje voor zetten. De voorlaatste in de groep speelt namelijk een barragewedstrijd om in de A-divisie te blijven, terwijl de vierde (zoals de afgelopen jaren) degradeert naar de B-divisie. Kijk maar naar Engeland. De top twee van elke poule in de hoogste divisie stoot door naar de kwartfinale.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tedesco: “Ik ben blij met de loting”

“In deze competitie zal je altijd zware tegenstanders hebben, dat weten we”, zei bondscoach Domenico Tedesco tegen VTM Nieuws na afloop van de loodzware loting. “Ik ben blij met de loting. Het worden goede kansen om ons te meten na het EK.”

“Frankrijk is een land met veel kwaliteit. Met Italië ben ik heel blij, want ik heb er familie wonen. Dat wordt speciaal. Mijn familie is natuurlijk voor Italië, maar op die ene dag zullen ze wel mijn ploeg steunen... denk ik”, lachte Tedesco.

Een overzicht van de andere groepen in de A-divisie:

© UEFA.com

Groep A1
Kroatië (runner-up)
Portugal
Polen
Schotland

Groep A2
Italië
België
Frankrijk
Israël

Groep A3
Nederland
Hongarije
Duitsland
Bosnië en Herzegovina

Groep A4
Spanje (titelverdediger)
Denemarken
Zwitserland
Servië
Juan Mata betreedt het podium

De Spaanse spelmaker helpt bij de loting van de A-ploegen. Zo dadelijk weten we wie de Rode Duivels in de ogen kijken tijdens de groepsfase van de Nations League. Belanden we in een groep des doods? 
Groep B1
Tsjechië
Oekraïne
Albanië
Georgië

Groep B2
Engeland
Finland
Ierland
Griekenland

Groep B3
Oostenrijk
Noorwegen
Slovenië
Kazachstan

Groep B4
Wales
IJsland
Montenegro
Turkije
Aleksandar Kolarov is de volgende gast

Kolarov, ooit nog teamgenoot van Vincent Kompany bij Manchester City, mag grabbelen tijdens de loting van groep B. De grootste verrassing in de B-divisie is toch wel Engeland, dat tijdens de vorige editie laatste eindigde in hun poule en dus degradeerde. De Engelsen zijn dan ook dé favoriet om groep B te winnen.
Groep C1
Zweden
Azerbeidzjan
Slovakije
Estland

Groep C2
Kosovo
Roemenië
Cyprus
Litouwen/Gibraltar

Groep C3
Luxemburg
Bulgarije
Noord-Ierland
Wit-Rusland

Groep C4
Armenië
Faeröer
Noord-Macedonië
Letland
Giorgos Karagounis wordt op het podium geroepen

De middenvelder werd in 2006 Europees kampioen met Griekenland en zal een handje helpen bij de loting van de C-divisie.
Groep D1
Gibraltar/Litouwen
San Marino
Liechtenstein

Groep D2
Moldavië 
Andorra 
Malta
De loting begint met divisie D, de laagst gerankte ploegen in de Nations League.
Het format wordt nog eens uitgelegd alvorens de eerste landen uit de potten komen.
UEFA
Giorgio Marchetti komt opdraven

De secretaris-generaal van de UEFA maakt zijn opwachting en zal de loting in goede banen leiden. Zijn presence betekent dat we stilaan bij de loting zijn aanbeland.
De gastheer vanavond

Pedro Pinto verwelkomt het publiek en de kijkers thuis bij de loting voor de groepsfase van het aankomende Nations League-toernooi. "We hebben de afgelopen jaren fenomenale wedstrijden gezien en de Nations League maakt integraal deel uit van het internationale voetbal."
De nodige poespas

Het is 18u en dus zitten we klaar voor de loting, maar eerst staat er nog een muzikaal nummer op het programma in Parijs. U kent het ondertussen wel, dergelijke ceremonies worden traditioneel voorafgegaan door een hele show. Ook de hoogtepunten van vorige edities worden getoond.
Daar staat 'ie te blinken
Een (licht) gewijzigd format

De Nations League kent komende editie een nieuw format. Zo krijgt het eindtoernooi met vier landen een extra knock-outfase waardoor meer landen aanspraak kunnen maken op de eindzege. Alle wijzigingen vindt u terug in onderstaand artikel.
De potindeling

Pot 1: Spanje, Kroatië, Italië en Nederland
Pot 2: Denemarken, Portugal, België en Hongarije
Pot 3: Zwitserland, Duitsland, Polen en Frankrijk
Pot 4: Israël, Bosnië-Herzegovina, Servië en Schotland
Wie treffen de Rode Duivels in de Nations League?

Het EK moet nog starten, maar tussendoor wordt er in Parijs al geloot voor de groepsfase van de Nations League. De Rode Duivels kunnen enkele mooie tegenstanders treffen. Volg de loting hier live.

MEER OVER DE RODE DUIVELS