Federale overheid stapt over naar elektronische facturen

© shutterstock

De federale overheid stapt af van de papieren factuur en stapt over naar de elektronische facturatie. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. Vanaf 2020 zullen de federale overheidsdiensten enkel nog elektronische facturen aanvaarden. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert tevreden.

Elektronisch factureren is vandaag nog zo goed als onmogelijk bij de federale overheid. In het kader van de administratieve vereenvoudiging heeft de regering nu een plan in drie fasen goedgekeurd om over te stappen naar de e-factuur.

Concreet zullen vanaf 1 juli dit jaar alle ondernemingen die dat willen hun facturen voor de federale overheden elektronisch kunnen overmaken. Vanaf 1 januari 2018 geldt er een verplichting om grotere facturen (meer dan 135.000 euro) elektronisch te verzenden. Vanaf 1 januari 2020 zullen de federale aanbestedende overheden nog enkel elektronische facturen aanvaarden.

Besparen

De elektronische factuur zal de betrokken bedrijven en overheid miljoenen besparingen opleveren, klinkt het. De bedrijven die leveren aan de overheid zullen op jaarbasis 3,9 miljoen euro besparen. Voor de overheid loopt de besparing op tot bijna 7 miljoen euro per jaar, of “115 voltijds equivalenten die vrijkomen om essentiëlere opdrachten te vervullen”.

Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken noemt de elektronische facturatie een mooie administratieve vereenvoudiging: “E-facturatie zorgt voor snellere verwerking, snellere betaling, minder vergissingen, minder fraude en de kostprijs per digitale factuur is minder dan per papieren factuur. Een win-win voor overheid én bedrijfsleven.”

Uitstekende zaak

Werkgeversorganisatie VBO noemt de beslissing van de regering Michel een uitstekende zaak. “Het veralgemenen van de elektronische facturatie is een belangrijk element van ons digitaal 10-puntenplan”, zegt Edward Roosens, hoofdeconoom van het VBO.

Vandaag is volgens het VBO amper 22 procent van de facturen in ons land een echte digitale factuur. Nu de overheid meestapt in de e-factuur hoopt het VBO dat dit percentage wordt opgekrikt. De werkgeversorganisatie is ook tevreden dat de regering voor uniformiteit heeft gekozen door een Europees platform voor e-facturatie over te nemen. Ook de Vlaamse overheid is in datzelfde systeem gestapt. De e-factuur zal overigens ook gelden voor justitie, defensie en politie: drie grote slokoppen voor overheidsfacturen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen