© AFP

Chavanel slaat dubbelslag in Vierdaagse van Duinkerke: ritzege en leiderstrui

Sylvain Chavanel (Direct Energie) heeft vrijdag de vierde etappe in de 63e editie van de Zesdaagse van Duinkerke (cat. 2.BC) gewonnen. De 37-jarige Fransman ontsnapte in de slotfase van de 167 kilometer lange rit tussen Marck en Calaisis en Le Portel (Pas-de-Calais) uit een kopgroep van tien en hield op de streep vier seconden over. Samuel Dumoulin en Clement Venturini zorgden voor een volledig Frans podium. Sander Armée legde beslag op de zesde plaats, Oliver Naesen werd tiende.

wic

Chavanel is na zijn eerste zege van het seizoen ook de nieuwe leider. Hij neemt het roze over van Jens Debusschere (Lotto Soudal), die op 40 kilometer van de finish red leek en geen voeling meer kreeg met de kop van de wedstrijd. Chavanel heeft tien seconden voor op Venturini. Dumoulin is op elf seconden derde. In de Vierdaagse van Duinkerke was Chavanel ook in 2014 al eens ritwinnaar. In 2002 en 2004 was hij de eindwinnaar van de Franse rittenkoers.

Debusschere raakt achterop

Net na de start van de kustetappe trokken de Taiwanees Feng Chun-Kai, de Italiaan Luca Pacioni en de Fransman Kevin Le Cunff in de aanval. Voor laatstgenoemde ging het allemaal veel te snel en hij moest zijn metgezellen laten rijden. Bij de passage in Boulogne-sur-Mer, ongeveer halfweg de etappe, smakten enkele renners tegen de grond. Onder de voornaamste slachtoffers bevonden zich Boris Vallee en Stef Van Zummeren.

Feng en Pacioni mochten de drie plaatselijke ronden in Le Portel, van elk 15,2 kilometer met daarin telkens de beklimming van Saint-Etienne au Mont, aansnijden met een voorsprong van drie minuten op het peloton, waarin vooral de renners van AG2R-La Mondiale, FDJ en Direct Energie het tempo bepaalden. Leider Debusschere reed nog voor het ingaan van de voorlaatste ronde lek en was op achtervolgen aangewezen. Pacioni en Feng waren er op 30 kilometer van het einde aan voor de moeite. Het tempo bleef vanaf dan verschroeiend hoog, waardoor Debusschere verder achterop geraakte en zo alle kansen op een eindzege door de neus geboord zag.

Uitval Chavanel

Met nog 25 kilometer voor de boeg zette Frederik Backaert alles op een lint, waarna de mannen van Delko Marseille overnamen. Op 9 kilometer van de finish demarreerde Sander Armee. Hij kreeg Oliver Naesen, Sylvain Chavanel, Samuel Dumoulin, Florian Senechal, Mauro Finetto, Franck Bonnamour, Ignatas Konovalovas, Clément Venturini en Delio Fernandez mee in steun. Uit deze kopgroep met tien ontsnapte op vijf kilometer van het einde Sylvain Chavanal. Wat hem daags voordien op weg naar Amiens niet lukte, lukte nu wel. Zijn uitval in volle finale leverde hem de zege en meteen ook de roze leiderstrui op.

De vijfde en voorlaatste etappe brengt het peloton zaterdag over 184,8 kilometer van Boeschepe naar Kassel (Franse Westhoek). In deze koninginnenrit moet de Kasselberg (1,7 km, 4,9 % met pieken tot 10 %) liefst 21 keer beklommen worden.

© AFP

Sylvain Chavanel verwacht zaterdag veel aanvallen op het roze

“Er stond bijna heel de dag wind op kop. En ook in de plaatselijke ronden was het heel lastig. Maar ik wist dat ik goed was”, reageerde Chavanel. “Dat toonde ik donderdag al eens. Toen kende ik geen geluk, nu wel. Ik wou de sprint met ons groepje niet afwachten. Daarom ging ik aan in de laatste vijf kilometer. Ik ben dan wel niet meer van de jongsten, maar ik geniet nog elke dag op mijn fiets. Vandaag zeker.”

“De eindzege? Dat zullen we zondagavond wel zien. Er wacht me met de zaterdagrit nog een zware brok. Onderschat die etappe op en rond de Kasselberg niet. Uit alle hoeken zal ik bestookt worden. Wie de Vierdaagse van Duinkerke wil winnen, moet in Kassel tijd pakken. Ik begin eraan met tien seconden voorsprong op mijn naaste concurrent, Clément Venturini.”

“Samuel Dumoulin volgt op elf seconden. En dat is niet veel. Deze rittenkoers is pas zondag gedaan, nadat we in Duinkerke het laatste rondje gereden hebben. Natuurlijk zou ik graag beslag leggen op de eindzege, maar dan moet ik eerst zaterdag alle aanvallen kunnen pareren.”

© AFP

Debusschere wil groene trui behouden

Jens Debusschere verloor de leiderstrui nadat hij lek reed op het meest slechte moment, net toen de koers ontplofte. Debusschere heeft wel nog de groene trui als leider in het puntenklassement. Daarin telt hij twee punten meer dan de Fransman Arnaud Démare.

“Tja er bestaat geen goed moment om als leider lek te rijden maar ik moet eerlijk zijn, deze etappe was net iets te zwaar voor mij. Ook zonder die lekke band had ik nooit voeling kunnen houden met de kop van de groep. De klim in de plaatselijke ronde was best lastig. Net iets van het goede te veel”, gaf Debusschere na de vierde etappe openlijk toe.

“Donderdagavond heb ik mijn rug laten behandelen. In het begin van deze rit ging het weer vrij goed tot na een uur. Dan kreeg ik weer pijn in de rug en besefte ik al dat ik mijn roze leiderstrui niet zou kunnen verdedigen. De opeenvolgende hellingen deden er dan ook geen deugd aan. Toen ik bovendien lek reed, was het voor mij een uitgemaakte zaak. Ik liet lopen en bolde rustig binnen. Zondag wacht er de sprinters nog een kans. En ik ben nog altijd leider in het puntenklassement. Die groene trui wil ik wel behouden tot het einde. Eerlijk gezegd mag ik ook niet klagen. Ik hervat hier pas na Parijs-Roubaix. Pak mijn eerste zege van het seizoen in de openingsetappe, waarna ik drie dagen in de roze leiderstrui mocht fietsten. Niet slecht toch?”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer