Mogelijk 40.000 gezinnen kampen momenteel met bruin of troebel drinkwater: “Zeker koken vóór gebruik”

© TVO

Aalst/Destelbergen/Lede/Lochristi/Wetteren/Wichelen -

Op meerdere plaatsen in Oost-Vlaanderen komt er donderdag bruin of troebel drinkwater uit de kraan. Watermaatschappij Farys vraagt de getroffen inwoners om het water zeker te koken voor gebruik en om de leidingen te spoelen. 40.000 gezinnen zijn mogelijk getroffen.

mtm, lvi

De getroffen regio’s zijn (delen van) Aalst, Destelbergen, Lede, Lochristi, Wetteren en Wichelen. Gisternamiddag nam Farys een nieuwe waterleiding in gebruik, tussen Opwijk en Gijzegem (Aalst). “Daardoor is er een hogere stroomsnelheid dan normaal ontstaan”, zegt Dirk Verbeelen van Farys. “Op die manier is er natuurlijk bezinksel van zand- en kleisedimenten opgewoeld en in de drinkwatercirculatie terechtgekomen.”“Toen is de trein vertrokken die we niet meer konden stoppen.”

Potentieel zijn 40.000 huisaansluitingen getroffen. Aan de grens met Gent kon die troebele circulatie gestopt worden. “Gent kunnen we vanuit andere kanten bedienen”, zegt Verbeelen. In Opwijk zelf is het drinkwater niet op die nieuwe leiding aangesloten, dus daar zijn er geen problemen.

Hele nacht gespoeld

Farys heeft de hele nacht lang de leidingen gespoeld, door de bovengrondse en ondergrondse brandkranen open te zetten. Ook donderdagnamiddag wordt er nog gespoeld.

“Alsof je de wc doorspoelt”, zegt Verbeelen. “Waarom we pas donderdagmiddag communiceerden? Omdat er pas deze ochtend meldingen binnenkwamen, en we toen pas een zicht hadden op de grootte van het gebied. En daarna moesten we een verplichte procedure doorlopen, via het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij. We hebben afgelopen nacht alles gedaan wat we konden.”

Getroffen inwoners kunnen best hun leidingen spoelen “en zeker vóór gebruik het drinkwater uit voorzorg koken”, luidt het. De watermaatschappij adviseert om het leidingwater gedurende minstens vijf minuten te koken voor het gebruikt wordt om van te drinken, warme drank of voeding mee te bereiden, ogen of open wonden te reinigen of tanden te poetsen. “Het leidingwater kan wel gebruikt worden om te douchen en te baden, af te wassen, schoon te maken en het toilet door te spoelen”, luidt het. Bij flesjes voor babyvoeding wordt wel aangeraden ze te steriliseren voor gebruik.

Alle kranen open

Om de leidingen te spoelen en eventueel aanwezige vervuiling in de binneninstallatie te verwijderen, wordt aangeraden om alle kranen (warm en koud) in de woning open te zetten en het water te laten stromen tot wanneer er opnieuw helder water uit de leiding komt. “Wie gezondheidsklachten ervaart die mogelijk gelinkt zijn aan het leidingwater, raden we aan de huisarts te raadplegen.”

De meeste meldingen komen volgens de drinkwaternetbeheerder uit Aalst, Lochristi en Destelbergen. “Er zijn niet in elke straat problemen. We gaan nog een hele tijd door met spoelen, tot de problemen zijn opgelost. We nemen constant stalen. Morgenochtend is er crisisoverleg, en bekijken we de situatie opnieuw. Ik hoop dat de situatie niet lang meer aansleept.”

De gemeente Lochristi meldt op Facebook dat niet alle inwoners getroffen worden. Zo zouden deelgemeenten Beervelde, Zaffelare en Zeveneken geen last ondervinden omdat zij op een ander waternet aangesloten zijn. Maar ook hier luidt het advies: “Komt er troebel water uit jouw kraan? Drink er dan niet van.”

Medewerkers van Farys proberen om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren. De leidingen worden gespoeld en extra kwaliteitscontroles worden uitgevoerd. “We werken aan een snelle oplossing en verontschuldigen ons voor eventuele ongemakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen