Hans Rieder© BELGA

Topadvocaat Hans Rieder beschuldigd van domiciliefraude en belastingontduiking

Topadvocaat Hans Rieder wordt door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) beschuldigd van domiciliefraude en belastingontduiking. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de BBI doet hij al jaren alsof hij in Zwitserland woont, en loopt de Belgische schatkist daardoor veel geld mis. De advocaten van de 67-jarige Rieder spreken van een heksenjacht.

jvh
Bron: BELGA

Tijdens de zitting van de rechtbank in Gent bleef Hans Rieder donderdag zelf weg. Hij liet zich vertegenwoordigen door twee specialisten fiscaliteit van het advocatenbureau Eubelius. Volgens advocaten Svjatoslav Gnedasj en Herbert Casier is Rieder absoluut geen sjoemelaar.

De advocaten verduidelijkten dat Hans Rieder in 2005 alleen ging wonen in Zwitserland. Ze verwezen daarvoor naar een bewijs dat ze indienden bij de rechtbank: een kopie van de aankoopakte van een bouwgrond in de Zwitserse bergen. Hij woont daar in een chalet van 550 vierkante meter. Ze verwezen ook naar het feit dat hij in de Alpenstaat meerdere auto’s bezit, en sleurden er zelfs de onkosten van zijn lift bij.

Maar de BBI wil niet geloven dat Rieder in Zwitserland woont, een land dat nog altijd bekend staat om zijn lagere belastingen. De BBI betwist zijn aangiftes van 2014, 2015, 2016, 2018 en 2019. Hoeveel de BBI nu juist eist van Rieder is onduidelijk.

Volgens zijn advocaten is de jacht op meester Rieder de voorbije jaren nooit gestopt. Ze verwezen daarvoor ook naar een oud fraudeonderzoek tegen Rieder dat op niets uitdraaide. Die zaak verjaarde. In 2022 werd Rieder door de burgerlijke rechtbank in Gent ook al vrijgesproken in een gelijkaardige zaak – er was toen discussie over de roerende voorheffing van één aanslagjaar. De rechtbank oordeelde dat er totaal geen sprake was van opzet om belastingen te ontduiken. De BBI tekende hoger beroep aan tegen die vrijspraak.

Uitspraak over deze zaak volgt op 6 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer