Direct naar artikelinhoud
NieuwsRusland

‘Een aanval op Polen? Alleen als Polen Rusland aanvalt’: Poetin in interview met omstreden Tucker Carlson

Tucker Carlson en Vladimir Poetin tijdens het interview.Beeld AP

Alleen als Polen Rusland aanvalt, zal Rusland Polen aanvallen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Letland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson, die naar Moskou afreisde om Poetin te interviewen.

Volgens Poetin zal Rusland vechten voor zijn belangen, maar heeft het land geen interesse om de oorlog in Oekraïne uit te breiden naar andere landen zoals Polen of Letland.

Toen Carlson hem vroeg of hij een scenario kon bedenken waarin hij Russische troepen naar Polen, een lid van de NAVO, zou sturen, antwoordde Poetin: “Alleen in één geval, als Polen Rusland aanvalt. Waarom? Omdat we geen interesse hebben in Polen, Letland of waar dan ook. Waarom zouden we dat doen? We hebben er simpelweg geen belang bij. Het is absoluut uitgesloten.”

Poetin zei ook dat het beter is dat de Amerikanen met de Russen over Oekraïne onderhandelen, dan dat ze wapens aan Oekraïne leveren. Volgens de Russische president kan Rusland in Oekraïne niet verslagen worden en moet de NAVO Ruslands territoriale winsten accepteren. “Een strategische nederlaag” voor Rusland gaat “nooit gebeuren”, aldus Poetin.

‘Een aanval op Polen? Alleen als Polen Rusland aanvalt’: Poetin in interview met omstreden Tucker Carlson
Beeld via REUTERS

Het Russische staatshoofd sprak aan het begin van het interview vooral over wat volgens hem de historische redenen waren die hebben geleid tot de Russische inval in Oekraïne. In een lang betoog verhaalde hij onder meer hoe de Russische staat ontstond en hoe Europa eruitzag in de negende eeuw. Delen van Oekraïne hebben lang tot Rusland behoord, zei Poetin.

Poetin vindt de bezorgdheid dat de oorlog in Oekraïne kan uitbreiden naar een breder conflict “een denkbeeldige Russische dreiging”. “Ze (de NAVO, red.) proberen hun bevolking te intimideren met een denkbeeldige Russische dreiging. Slimme mensen begrijpen perfect dat dat niet echt is.”

Volgens Poetin zijn de doelen van de oorlog met Oekraïne nog niet bereikt. Daarvoor moet het buurland, in de woorden van de president, eerst worden “gedenazificeerd”.

Deal over Amerikaanse journalist

Verder zei Poetin dat hij denkt dat er mogelijk een deal kan worden gesloten over de vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, die al bijna een jaar vastzit in Rusland. “Er heerst geen taboe om die kwestie te regelen”, aldus de president. Eind januari verlengde een rechtbank in Moskou het voorarrest van Gershkovich nog met nog eens twee maanden, tot 30 maart. De verslaggever van The Wall Street Journal wordt beschuldigd van spionage. Zijn advocaten ontkennen de aantijgingen en de Amerikaanse regering noemt de arrestatie onacceptabel.

Het veelbesproken interview van de Amerikaanse presentator Tucker Carlson met de Russische president Vladimir Poetin staat sinds middernacht online op de website van Carlson.

Lees ook

Dat Poetin juist nu instemt met een interview door Tucker Carlson is vermoedelijk geen toeval

Het interview werd dinsdag al opgenomen. De video met het interview duurt in totaal ruim twee uur en de uitspraken van Poetin worden in het Engels nagesynchroniseerd. Carlson zei de Russische president te willen interviewen omdat hij vindt dat het Amerikaanse kijkerspubliek het Russische perspectief op de oorlog in Oekraïne onvoldoende begrijpt.

Bekijk. Fragment uit het interview met Poetin

Video wordt geladen...

Tucker Carlson beweerde zelf dat hij de kans kreeg om Poetin te interviewen omdat hij de enige westerse journalist is die de moeite had genomen om zo’n interview aan te vragen. Dat werd vervolgens tegengesproken door de woordvoerder van de president, Dmitri Peskov. Volgens hem komen tal van verzoeken binnen, maar worden die afgewezen omdat die media toch te anti-Russisch zijn.

Carlson heeft een aanzienlijk kijkerspubliek, maar is ook omstreden. Hij presenteerde jarenlang programma’s op de rechtse zender Fox News, tot hij daar in april moest stoppen. Dat had te maken met zijn beweringen over verkiezingsfraude door stemmachineproducent Dominion. Dat bedrijf vond die uitspraken smadelijk en schikte uiteindelijk met Fox voor bijna 800 miljoen dollar (meer dan 700 miljoen euro). Sindsdien publiceert Carlson zijn interviews online.

Carlsons uitspraken over de staat van de Amerikaanse samenleving, die onder druk zou staan door onder anderen Democraten, antiracisten en ‘woke’, leiden vaak tot verhitte discussies. Het Witte Huis heeft woensdag al kritiek geuit op het interview, omdat hij daarmee een kritiekloos platform zou bieden aan het Kremlin. “Ik geloof niet dat we nog een interview met Vladimir Poetin nodig hebben om zijn wreedheid te begrijpen”, aldus woordvoerder John Kirby.

Vladimir Poetin in gesprek met Tucker Carlson.Beeld via REUTERS