De nieuwe spitsstrook, vanmorgen in alle vroegte
Facebook Lydia Peeters

Spitsstrook op E314 tussen Aarschot en Leuven in gebruik genomen: "Extra capaciteit tijdens ochtendspits"

De spitsstrook op de E314 richting Leuven en Brussel is voor het eerst in gebruik genomen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft de spitsstrook vanmorgen officieel geopend. "De E314 naar Leuven en Brussel was helemaal verzadigd, dit was echt nodig."

De spitsstrook begint net voorbij de oprit in Aarschot (nummer 22) en loopt tot net voor de afrit van het Vuntcomplex in Wilsele (nummer 20). Dat maakt de strook 9,2 kilometer lang. De extra rijstrook zorgt voor meer capaciteit tijdens de ochtendspits en moet het spitsverkeer richting Leuven/Brussel wat vlotter trekken. "De E314 was helemaal verzadigd, de files werden almaar langer, dit was echt nodig", zegt minister Peeters. 

Begin 2022 opende in de andere rijrichting van de E314, over zo goed als dezelfde afstand, ook al een spitsstrook. De aanleg van de twee stroken samen heeft 12 miljoen euro gekost. Volgens Peeters toont een rapport van het Vlaams Verkeerscentrum het nut aan van de spitsstrook richting Lummen, en is dit dan ook een investering die rendeert. 

Maar zal de spitsstrook niet nog meer verkeer aanzuigen waardoor de snelweg binnen de kortste keren opnieuw verzadigd is? "We kennen die kritiek en we zetten ook volop in op de modal shift (verandering van vervoer over de weg naar andere transportmiddelen zoals trein of fiets, red) maar we kunnen er niet omheen dat er nog altijd veel wegverkeer is. We willen dat dat vlot en veilig kan verlopen", aldus nog Peeters.

Geen middenberm meer

Om de spitsstrook op de E314 aan te leggen, moest er ruimte worden gecreëerd op de snelweg. In plaats van ruimte in te nemen naast de weg, werd de snelweg zelf herschikt. De middenberm werd vervangen door een volledig nieuw type, waarbij de verlichtingspaal bovenop de betonnen stootband staat. De ruimte die daar is gewonnen, is gebruikt om de pechstrook te verbreden tot een volwaardige rijstrook.  

De verlichtingspaal staat niet meer op een middenberm, maar bovenop de betonnen stootband.
Agentschap Wegen en Verkeer

Intussen acht spitsstroken in Vlaanderen

Het totale aantal spitsstroken in Vlaanderen komt, met de nieuwe erbij, op acht. Behalve de twee op de E314 zijn er ook op de E17 tussen De Pinte en Zwijnaarde, op de E40 tussen Sterrebeek en Bertem, en op de E19 tussen Antwerpen en Sint-Job-in't-Goor. Op de E313 liggen twee spitsstroken in de beide rijrichtingen tussen Lummen en Ham, en een van Antwerpen tot Ranst.

Spitsstroken liggen aan de rechterkant van de snelweg. Dynamische borden boven de snelweg geven aan wanneer de spitsstrook gebruikt mag worden en wanneer niet. Als ze niet open is, dient het stuk snelweg als pechstrook.

De spitsstroken op de E314 tussen Leuven en Aarschot
Agentschap Wegen en Verkeer

Meest gelezen