Themabeeld© Shutterstock

Personen met handicap krijgen misgelopen zorgbudget vanaf eind februari

De personen met een handicap van wie het zorgbudget moet worden verhoogd naar aanleiding van een arrest van de Raad van State van eerder deze maand, krijgen die verhoging vanaf eind februari. Dat is afgesproken na overleg met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.

jvh
Bron: BELGA

De Raad van State floot de regering terug voor de manier waarop ze in 2020-2021 de budgetten voor personen met een handicap heeft aangepast. Heel wat mensen zagen daardoor hun voorziene budget plots dalen. Voor sommigen ging het om een verlies tot 10.000 euro per jaar. In totaal kregen ongeveer 2.200 mensen een lager budget na de aanpassing.

Minister Crevits engageerde zich om het arrest te respecteren en de Vlaamse regering maakte daar al 12 miljoen euro voor vrij. De concrete uitwerking werd nu afgesproken met het VAPH: de budgetten worden in de loop van februari en maart automatisch opgetrokken, meldt de CD&V-minister vrijdag. Het VAPH zal iedereen daarvan persoonlijk op de hoogte brengen. 

Crevits benadrukt dat de budgetten ook retroactief in orde worden gebracht, en dat de betrokkenen daarvoor geen facturen zullen moeten voorleggen. De personen die door de hervorming een hoger budget kregen, moeten dat niet afgeven en het hogere budget blijft behouden, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer