Copyright (C) Andrey Popov

Winkeliers mogen cashbetalingen niet meer weigeren, "pestmaatregel" volgens Unizo

Ondernemers zullen binnenkort verplicht zijn om cashbetalingen te aanvaarden. Daarover heeft de Kamer gisterenavond een wet goedgekeurd.Ā Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft het over "een pestmaatregel":Ā "De overheid wil een probleem oplossen dat er geen is".

Het aantal plaatsen waar niet met cash kan worden betaald en het aantal klachten daarover zitten in stijgende lijn. Daarom keurde de Kamer gisterenavond een wetsontwerp goed om winkeliers te verplichten ook cash te aanvaarden.

De huidige regels rond betalen met contant geld zijn gebaseerd op Europese rechtspraak. Om inbreuken tegen de regels te bestraffen moest er ook een Belgische wet komen.Ā De economische inspectie zal vanaf nu kunnen optreden en handelaren die tot twee keer toe betrapt worden op het weigeren van cashbetalingen sanctioneren.

Overal cash Ć©n elektronisch betalen mogelijk

Zelfstandigenorganisatie Unizo noemt de nieuwe wet een "pestmaatregel".Ā "De 6 procent van de ondernemers die nu cashloos werkt, omdat hun klanten simpelweg geen cash vragen, moet zich aanpassen. Weeral extra regelgeving die geld en tijd kost, terwijl het voor de betrokkenen perfect verliep zonder cash", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.Ā 

Door de nieuwe wet kan je nu in elke winkel sowieso cash en elektronisch betalen. Sinds juli 2022 moeten winkeliers ook verplicht een elektronische vorm aanbieden, bijvoorbeeld met een bankkaart of via de smartphone.Ā 

BEKIJK - Klanten en handelaars reageren op de maatregel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen