Minister Lydia Peeters acht akkoord over premies voor elektrische wagens nog steeds haalbaar: “We moeten consequent zijn”

Minister Lydia Peeters voor aanvang van de ministerraad.© BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) denkt nog steeds dat er vrijdag een akkoord komt over de premies voor de aankoop van elektrische wagens. Dat zei ze voor de aanvang van de ministerraad. “Het plan is al verschillende keren afgeklopt door de Vlaamse regering, ik denk dat het nu voor een vierde keer zal worden goedgekeurd”, aldus de minister.

jvh
Bron: BELGA

Om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en de aankoop van zero-emissiewagens te stimuleren, kondigde de Vlaamse regering vorig jaar een premie voor nieuwe of tweedehands elektrische wagens aan. In 2024 zou het gaan om een bedrag van 5.000 euro voor een nieuwe wagen die een maximale aankoopprijs heeft van 40.000 euro, en een van 3.000 euro voor een tweedehandswagen. De Raad van State stelt zich echter vragen bij het financiële plaatje van 20 miljoen euro. Zo zouden er problemen kunnen opduiken met het gelijkheids- en vertrouwensbeginsel bij een te grote vraag. Uit zowel oppositie als meerderheid kwam er nadien kritiek op de plannen van Peeters.

Toch denkt de minister dat er vrijdag een akkoord komt, zodat volgende week het loket geopend kan worden voor de aanvragen. Ze stapt dan ook naar de Vlaamse regering met een aangepast plan, waarin sprake zou zijn van een kortere aanvraagperiode. “Ik denk dat we consequent moeten zijn. Het plan is afgeklopt binnen het Vlaamse energie- en klimaatplan, we moesten maatregelen nemen voor de mobiliteit en de versnelling van het wagenpark. En we zien dat particulieren vandaag twijfelen om een zero-emissievoertuig te kopen omdat er een drempel is rond de aankoopprijs. We hebben daar een oplossing voor die al verschillende keren afgeklopt is door de Vlaamse regering”, aldus Peeters. “Ik lees overal dat we ‘sacochengevechten’ gaan houden, maar ik ga alleszins voor mijn dossiers. Ik vind dat wij een betrouwbare overheid moeten zijn: als je verwachtingen creëert, moet je die ook invullen.”

Peeters gaf eerder al aan dat ze extra middelen zou kunnen vrijmaken als de 20 miljoen euro onvoldoende zou zijn, maar binnen de meerderheid was de afgelopen dagen te horen dat ze dat geld binnen haar eigen departement zal moeten vinden. Wat vindt ze van die houding dat de maatregel de begroting niets extra mag kosten? “Ik zie dat we ook andere premiestelsels hebben die wel met een ‘open end’ goedgekeurd zijn, en ik denk dat we dit dossier op een gelijke manier kunnen behandelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen