Julie Vanloo.© BELGA

Winnen en de Spelen zijn allicht binnen, verliezen kan fataal zijn: dit zijn de scenario’s voor de Belgian Cats

Het is vanavond om 20u45 erop of eronder voor de Belgian Cats in hun tweede olympische kwalificatiematch in Antwerpen. Bij winst tegen Senegal kunnen de Belgische basketbalvrouwen zeker zijn van hun ticket voor Parijs, bij verlies kan er eventueel al een streep door de olympische race.

Maarten Delvaux

De Belgian Cats zijn ingedeeld in een toernooi met de VS, Senegal en Nigeria. In elk van de vier olympische kwalificatietoernooien plaatsen drie landen zich voor de Olympische Spelen. Omdat in de poule van België de VS als wereldkampioen al zeker is van een ticket voor de Spelen, mogen de twee beste landen naast de VS in deze groep naar Parijs 2024. Dat betekent dat de Belgian Cats beter moeten presteren dan Senegal of Nigeria.

Gisteren verloren de Belgian Cats in extremis met 81-79 van de Verenigde Staten en won Nigeria - ook al op het nippertje - het Afrikaans onderonsje met Senegal met 72-65.

Stand

1. Nigeria: 2ptn (+7)

2. USA: 2ptn (+2)

3. België: 1pnt (-2)

4. Senegal: 1pnt (-7)

Om 18u15 neemt Nigeria het in Antwerpen op tegen olympisch kampioen USA, twee en half uur later kijken de Belgian Cats in de ogen van Senegal. Als België wint van Senegal en de VS logischerwijze hetzelfde doet tegen Nigeria mogen de Cats hun ticket voor Parijs boeken. Dan doet de match op zondag tegen Nigeria er zelfs niet meer toe voor de Belgen. Let wel: als vanavond zowel Senegal als Nigeria hun partij winnen liggen de Cats eruit. Het kan dus erop of eronder zijn.

België is vanavond geplaatst voor de Olympische Spelen als:

- USA wint van Nigeria EN

- België wint van Senegal

Nigeria is vanavond geplaatst voor de Olympische Spelen als:

- Nigeria wint van USA

Senegal is vanavond geplaatst voor de Olympische Spelen als:

- Senegal wint van België EN

- Nigeria wint van USA

Als één van deze drie scenario’s zich vanavond niet voltrekt, wordt alles beslist op zondag. Dan spelen de Belgian Cats tegen Nigeria en Senegal tegen de USA.

Wie donderdagavond de match tussen Nigeria en Senegal als voorgerechtje voor het duel België -VS zag, gaat er allicht van uit dat de Belgian Cats geen probleem zouden mogen hebben met hun volgende tegenstander. Het tempo en de kwaliteit lagen een stuk lager dan tijdens de hoofdaffiche. Bovendien staat Senegal 14 plaatsen lager op de wereldranglijst dan de Cats. “Ik heb de match ook gezien, maar we mogen hen niet onderschatten”, was Meesseman duidelijk. “Ze spelen een volledig ander basket. Super fysiek en atletisch. Het soort basket dat ons soms minder ligt. het zal niet zomaar gemakkelijk gaan.” Dat vindt ook Antonia Delaere. “We kennen Senegal en zijn speelsters niet zo goed. Het gaat héél fysiek en héél chaotisch zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer