Premie elektrische wagen geldt enkel voor dit jaar

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) | © Belga

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de premies voor elektrische wagens. Dat meldt de woordvoerder van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Aanvankelijk was aangekondigd dat de premie drie jaar lang kon worden aangevraagd, maar die periode is nu teruggeschroefd naar één jaar.

De bedragen van de premies blijven dezelfde: 5.000 euro voor een nieuwe wagen die een maximale aankoopprijs heeft van 40.000 euro, en een premie van 3.000 euro voor een tweedehandswagen. ‘Het is aan de volgende Vlaamse regering om te bepalen wat er in de toekomst zal gebeuren’, klinkt het nog bij het kabinet-Peeters.

Raad van State

De aanpassing van de premies voor elektrische wagens komt er na een kritisch rapport van de Raad van State over de financiële haalbaarheid van de maatregel. Zo zou het risico bestaan dat de voorziene 20 miljoen euro onvoldoende is om iedereen dezelfde premie te geven, wat dan weer problemen zou kunnen opleveren met het gelijkheids- en vertrouwensbeginsel. Minister Peeters stapte daarop met een nieuw voorstel naar de Vlaamse regering, die dan uiteindelijk een akkoord bereikte om de premies te beperken tot één jaar. 

Peeters benadrukt in het persbericht dat ‘het doel van de nieuwe premie voor de aankoop van zero-emissiewagens erin bestaat om de transitie naar zero-emissiemobiliteit verder te stimuleren bij particulieren voor wie de prijsdrempel vandaag nog te hoog is in vergelijking met een wagen op fossiele brandstof’.

‘Met deze maatregel uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan, willen we de vergroening van het Vlaamse wagenpark een boost geven. Sinds de aankondiging van deze Vlaamse premie is de daling van prijzen van elektrische wagens duidelijk merkbaar ingezet’, voegt ze toe.

Premie aanvragen kan vanaf maandag

De premie kan vanaf maandag via het elektronisch loket aangevraagd worden. Ze geldt voor zero-emissiewagens die worden ingeschreven vanaf 1 januari 2024 en die ten vroegste besteld werden op 25 september 2023. Het gaat om zero-emissievoertuigen die behoren tot de categorieën M1, N1, L7e-C, en om zowel tweedehandswagens als nieuwe voertuigen.

Voorwaarde voor een tweedehandsvoertuig is dat het voertuig minimaal drie jaar en maximaal acht jaar geleden voor de eerste keer in gebruik werd genomen.

Grote ondernemingen (vzw’s of aanbieders van deelmobiliteit) die nieuwe wagens aankopen, kunnen eveneens een premie van 3.000 euro aanvragen.

‘Momenteel kent de Vlaamse markt meer dan 30 verschillende modellen van zero-emissie wagens, merendeel Europese merken, die onder dit plafond (nieuwprijs) vallen. In het aanvraagloket is een lijst voorzien van voertuigmodellen die in aanmerking komen’, aldus Peeters. 

Demir: ’53 miljoen bespaard’

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) benadrukt in een reactie dat door de regeling in de tijd te beperken de komende jaren 53 miljoen bespaard wordt.

‘Met belastinggeld moeten we verstandig omgaan, er zijn immers vele andere noden in Vlaanderen. Die 53 miljoen euro kan daarvoor dienen in de toekomst. Soms moet je durven bijsturen en dat doet collega Peeters vandaag door in te binden van 31 december 2026 naar 31 december 2024. Zo komt ze de belofte na die ze deed aan kopers, maar zorgen wij er tegelijk voor dat de volgende regering niet opgezadeld wordt met een onnodige erfenis’, aldus Demir.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content