Nicolas Landemard / Le Pictorium

PS-politica Marie Arena verhoord, maar niet in verdenking gesteld in onderzoek groot corruptieschandaal Europees Parlement 

PS-Europarlementslid Marie Arena is verhoord door de politie voor haar mogelijke betrokkenheid bij omkoping van Europarlementsleden door Qatar en Marokko. Haar naam dook al sinds het begin op in het onderzoek, maar ook na vandaag is ze niet in verdenking gesteld.

Het federaal parket voert al meer dan een jaar een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de golfstaat Qatar en van Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben om invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In die zaak werden Panzeri, zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella en het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino in verdenking gesteld. 

Ook de naam van PS-politica Marie Arena dook al vanaf het begin op, maar zij werd tot nu toe nog niet in verdenking gesteld of verhoord. In juli vorig jaar was er wel een huiszoeking in haar woning. Toen liet Arena weten dat ze "er zeker van was dat het onderzoek zal bevestigen dat ze niet betrokken is bij de zaak". Iets later raakte bekend dat de politie ook binnengevallen was bij haar zoon, daar werd toen wel 280.000 euro contant geld gevonden. 

Spilfiguur Panzeri - in deze zaak ook spijtoptant - heeft haar wel steeds uit de wind gezet. Haar immuniteit is voorlopig ook niet opgeheven. Dat hoeft alleen bij bepaalde onderzoekshandelingen, denk maar aan een arrestatie. Het federaal parket geeft geen verdere commentaar over het verhoor van vandaag, maar Arena is ook nu niet in verdenking gesteld.

Meest gelezen