Ruzie over gocarts op sportdag escaleert helemaal: jongeman deels invalide na ruzie met klasgenoot

Het ging mis tijdens een wilde rit met de go-carts. Beeld ter illustratie.© Peter Malaise

Diksmuide/Gistel/Oudenburg -

“Ik schaam me enorm en het spijt me. Dit heb ik nooit gewild”, stamelde de 20-jarige J.C. uit Oudenburg bij de strafrechter in Veurne. Op de sportdag van zijn school kreeg hij het aan de stok met een klasgenoot over gocarts. De klasgenoot kreeg een harde trap op het hoofd en werd drie procent invalide verklaard.

Jelle Houwen

Op 23 september 2021 zaten J.C. (nu 20 jaar) en slachtoffer D. in dezelfde klas in het zesde middelbaar op school in Gistel. Ze waren net meerderjarig. Die dag stond de sportdag op het programma. Daarvoor trokken ze naar Diksmuide. Waar de sportdag aanvankelijk in opperbeste stemming begon, escaleerde die plots na een erg banaal voorval.

Wilde rit op go-carts

“De leerlingen leefden zich uit op de gocarts, maar ze gedroegen zich veel te wild”, schetste de procureur. “J.C. zat met twee vrienden op een gocart, stak het slachtoffer meermaals voorbij en hinderde hem daarbij. Toen die er genoeg van had en zijn beklag deed, ontstond al snel een discussie waarbij vrienden van beide zijden mee deden.”

Er werd getrokken en geduwd en er vielen enkele klappen. “D. werd daarbij door het groepje op de grond getrokken, waarbij J.C. plots vanuit het niets een zeer harde trap uitdeelde op zijn hoofd. Een leerkracht die vanop afstand alles zag gebeuren, getuigde later zelf bij de politie dat de impact bijzonder groot was.”

De gevolgen waren ook niet min. J.C. van zijn kant werd geschorst en van school gestuurd, maar slachtoffer D. bleek ernstig gewond te zijn. “Hij werd door een arts drie procent invalide verklaard”, sprak zijn advocaat. “Vooral zijn schouder werd door de trap ook flink geraakt en daar heeft hij sindsdien een spanning die niet meer te verbeteren valt. We vragen 7.816 euro schadevergoeding.”

Handshake op de gang

Omwille van het feit dat het nu om slagen en verwondingen met blijvende invaliditeit gaat, riskeert J.C. een zeer strenge straf. “Het minimum is twee jaar celstraf”, sprak de procureur.

De advocaat van J.C. betwistte de feiten niet. “Al lijken ons de gevolgen aan zijn schouder eerder afkomstig te zijn door de val, die veroorzaakt werd door anderen. Niet door de schop van J.C. Maar hij beseft dat hij zich eerst onnozel gedragen heeft en daarna over de schreef ging. Dit is drie jaar geleden echter. Hij is niet meer dezelfde jongen.”

Ook J.C. nam stamelend het woord en richtte zich naar zijn ex-klasgenoot. “Sorry, echt. Het moest leuk worden en het eindigde zo. Dit heb ik echt niet gewild. Ik schaam me enorm.” De procureur gaf daarna aan akkoord te zijn met de opschorting. In de gang buiten de rechtszaak schudden beide jongemannen elkaar nadien nog de hand en praatten ze nog een tijdje na.

Vonnis op 8 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen