Noa Sneyers

Boeren verzamelen onverwacht in Diepenbeek aan huis van topman bij Natuurpunt

Een 50-tal boeren is vanmiddag, na de actie in Genk, naar het huis van Jos Ramaekers in Diepenbeek getrokken. Hij is een van de topmannen bij Natuurpunt. De boeren hebben vuurwerk afgestoken en afval achtergelaten op de oprit. De boerenbond betreurt de actie van het groepje boeren.

Het serene boerenprotest in Genk heeft een onverwachte wending gekregen. Een groep van zo'n 50 landbouwers is deze namiddag naar Diepenbeek getrokken om te protesteren voor het huis van Jos Ramaekers. Dat is de directeur beleid bij Natuurpunt. De boeren hebben vuurwerk afgestoken en ze hebben afval achtergelaten op de oprit van het huis.

De boeren voelen zich benadeeld door Natuurpunt omdat de organisatie de stikstofuitstoot van boeren al langer aankaart. Sinds de rechtszaak tegen een kippenbedrijf in Kortessem, waarbij op aandringen van Natuurpunt de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal werd vernietigd, is de relatie tussen Natuurpunt en de landbouwers enorm verslechterd.

Videospeler inladen...

Ramaekers was op het moment van de actie niet thuis. Natuurpunt zelf is niet te spreken over de actie en gaat een klacht indienen bij de politie. 

Ook minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet over de actie te spreken. "Dit is wat je krijgt als je natuur en landbouw tegen elkaar uitspeelt. Medewerkers van m’n administratie worden aangevallen, vrijwilligers worden geïntimideerd. Onaanvaardbaar in een democratie. Mag ik vragen dat iedereen dit veroordeelt?", klinkt het op X.

"Dit type van huisbezoeken kan nooit de bedoeling zijn", zegt ook minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). "Overleg gaat dit weekend verder, maar kan alleen slagen wanneer er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Er moet nu snel een antwoord komen op de bezorgdheden van onze landbouwers, want deze sfeer is voor niemand goed."

Boerenbond: "Keur dit ten strengste af"

De Boerenbond betreurt de actie van het groepje boeren eveneens. "We hebben de voorbije weken onze stem heel luid doen weerklinken, telkens op een zeer vreedzame manier. Mensen persoonlijk viseren is nooit een oplossing, ik keur dit ten strengste af", zegt voorzitter Lode Ceyssens.

"Ik roep iedereen op om het hoofd koel te houden en het protest te kanaliseren richting respectvolle acties."

Meest gelezen