Source: Associated Press
GDA/La Nacion/Costa Rica - Todos los derechos reservados. Prohibido el uso o reproducción de esta imagen en Costa Rica

Madagaskar gaat verkrachters van minderjarigen chirurgisch of chemisch castreren

Veroordeelde verkrachters van minderjarigen zullen in het Afrikaanse Madagaskar binnenkort chirurgisch of chemisch gecastreerd worden. De wet daarover werd begin deze maand in de Nationale vergadering gestemd en de Senaat heeft die beslissing gevolgd. Het Grondwettelijk Hof moet de tekst alleen nog valideren. 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de maatregel "wreed, onmenselijk en vernederend".

Volgens de tekst is de chirurgische castratie voorzien voor "verkrachters van een kind jonger dan tien jaar". Zijn de slachtoffers tussen de 10 en 13 jaar, dan heeft de rechter de keuze tussen chemische of chirurgische castratie. Bij minderjarigen ouder dan 13 zal een chemische castratie worden uitgevoerd.

Amnesty vraagt de regering van Madagaskar om de wet in te trekken. Niet alleen omdat zo'n behandeling volgens de organisatie onmenselijk is, maar ook omdat die de problematiek van kinderverkrachtingen "niet zal oplossen". Bovendien zou de maatregel niet verenigbaar zijn met de grondwettelijke bepalingen tegen marteling en mishandeling en de regionale en internationale normen rond mensenrechten.

De minister van Justitie, Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa, zegt dat haar land "een soeverein land is dat het recht heeft om zijn wetten aan te passen". Ze wijst erop dat er vorig jaar 600 verkrachtingen van minderjarigen werden geteld.

Wat is het verschil tussen de twee castraties?

Bij een chemische castratie worden medicijnen gebruikt om het gehalte aan testosteron te doen dalen. Op die manier gaat het verlangen om seksueel actief te zijn aanzienlijk dalen of zelfs onmogelijk worden.

Een chirurgische castratie houdt in dat de dokter de teelballen gedeeltelijk of volledig verwijdert. Op die manier wordt de productie van testosteron volledig stilgelegd. Die procedure wordt ook gebruikt om mannen met prostaatkanker te behandelen.

Meest gelezen