Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) stonden de laatste dagen neus aan neus, maar nu is er wel een compromis gevonden over de premie voor elektrische wagens.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) stonden de laatste dagen neus aan neus, maar nu is er wel een compromis gevonden over de premie voor elektrische wagens. © BELGA

Liberalen krijgen toch hun premie voor elektrische wagens, maar ze is serieus afgeslankt: kan iedereen er nog één aanvragen?

politiekDe Vlaamse regering keert haar (elektrische) kar: de premie van 5.000 euro voor elektrische wagens onder de 40.000 euro zal niet drie, maar slechts één jaar bestaan. Iedereen zou de korting kunnen krijgen, maar hoe gaat de Vlaamse regering dat dan betalen? En wat moet je doen om een premie te krijgen? “Soms moet je durven bijsturen”, zo gaf Zuhal Demir nog een steek onder water.

22 reacties

  • Gino Sinnesael

    3 maanden geleden
    Tja, 'de politiek' moet nu eenmaal keuzes maken, hé: besparen op De Lijn (het regent klachten van mensen die hun busverkeerd plots erg verstoord zien!) maar wel premies geven voor dure elektrische wagens, terwijl er een energiecrisis is... Open vld toont andermaal z'n ware aard...
  • dirk andelhofs

    3 maanden geleden
    @Karen, een auto van 38000€ inclusief btw, daar betaal je 6595€ btw op. Dat is eenvoudige wiskunde.
  • karin verwimp

    3 maanden geleden
    Paul, je berekening klopt niet. De 38.000 Euro die ik als voorbeeld genomen heb is incl BTW. en 21 % van 38.000 is volgens mij nog altijd 7980. Je betaald aan de dealer immers altijd het bedrag incl BTW: 38.000 euro dus, waarna de overheid je 5000 Euro terug geeft (de premie). 7980 min 5000 is volgens mij nog altijd 2980. Auto dealers lezen dit natuurlijk niet graag. En Jos vergeet dat veel van het geld waar de Vlaamse overheid over beschikt, van de federale komt. Zie website Vlaams parlement.
  • Jos De Smet

    3 maanden geleden
    Los van het feit dat het een bijzonder kromme redenering is dat de premie zichzelf terugverdient middels de Btw die geheven wordt op de aankoop, toch ook even aanstippen dat de BMW in de federale (Belgische) belastingpot terechtkomt, terwijl de premie uit de regionale (Vlaamse) middelen wordt betaald. Pervers gesteld organiseert de Vlaamse overheid dus transferts van Vlaams belastinggeld naar de andere gewesten (Brussel en Wallonië)?
  • karin verwimp

    3 maanden geleden
    Ipv van je eigen leven te verpesten en je blauw te ergeren voor niks, zouden velen beter eens uitrekenen hoeveel BTW men op zo'n wagen betaald. Das meer dan die premie van 5000 Euro. Maw.: wie een EV koopt betaald die premie zelf met de belastingen betaald op de wagen. Helaas, ik heb de indruk dat klagen, zagen en morren terwijl dat helemaal niet nodig is, voor velen een hobby geworden is.