Het Sportpaleis ontploft! Belgian Cats gaan naar de Olympische Spelen dankzij verpletterende zege tegen Senegal

Antwerpen -

Dolle vreugde in het Sportpaleis! En merci Meesseman. De Belgische kapitein gidste vrijdagavond in Antwerpen de Belgian Cats met een masterclass voorbij Senegal (97 - 66) naar een tweede opeenvolgende Olympische Spelen. Zondag spelen de Cats nog een overbodige feestmatch tegen Nigeria, maar de blik mag nu al richting Parijs. Dromen van een medaille mag.

Maarten Delvaux, Patrick Ceulemans

Vallen, opstaan en meteen weer doorgaan. Minder dan 24 uur na de in extremis verloren thriller tegen de Verenigde Staten stonden de Belgian Cats alweer op het parket van het Antwerpse Sportpaleis. Dit keer geen uitverkocht huis, maar de 7.300 fans op de tribune zorgden wel opnieuw voor een heksenketel. Dat Team USA een uur eerder de vloer had aangeveegd met Nigeria (100-46, alsjeblieft), gaf de Belgische burger extra moed. Nigeria had een dag eerder het Afrikaans duel met Senegal gewonnen en de Cats wisten dat een zege tegen de nummer twintig van de wereld vrijdagavond gelijk stond aan olympische kwalificatie.

Dat spelverdeelster Julie Allemand - tegen de VS op de bank met een knieblessure - opnieuw present tekende in de basisvijf, zorgde ervoor dat de Belgian Cats vanaf de opworp een moordend tempo konden ontwikkelen. Allemand regisseerde, Mununga scoorde en Meesseman ging de duels aan. Voor de Senegalese vrouwen het goed en wel beseften stonden ze 17-4 in het krijt. Even leek de Belgische machine te stokken, maar op het moment dat de Cats het lastig begonnen te krijgen met het fysieke en agressieve Senegalese basketbal nam aanvoerder Meesseman haar ploegmakkers bij de hand met punten en rebounds. “Het atletische basketbal van Senegal ligt ons minder”, had de Belgische GOAT op voorhand gewaarschuwd en ze kreeg gelijk. De 42-33-voorsprong bij de rust was verdiend maar niet geruststellend.

© Isosport

Gelukkig voor de Belgen ging na de pauze De Grote Emma Meesseman show gewoon verder. Had de 30-jarige power forward van Fenerbahçe Istanbul zich tegen de VS nog weggecijferd voor de ploeg en amper zes punten gescoord, nam ze vrijdagavond zelf resoluut de touwtjes in handen. Hoe de Senegalese reuzen ook op haar inbeukten, ze kregen geen vat op een magistrale Meesseman die uiteindelijk met 32 punten en 7 rebounds nadrukkelijk haar stempel op de kwalificatie drukte. Met daarbij een bijzondere vermelding voor de 14 assists van Julie Allemand. Met een bonus van bijna dertig punten werd de polonaise op de tribunes al na het derde kwart ingezet. In de overbodige laatste tien minuten kreeg iedereen nog speeltijd en denderden de Cats naar een 97-66-overwinning.

© Isosport

Voor de Belgian Cats wordt Parijs het achtste grote toernooi op rij na vier EK’s, twee WK’s en één keer de Olympische Spelen. Op Europese kampioenschappen scoorden de Belgische vrouwen al drie medailles (één keer goud, twee keer brons), op mondiaal niveau is een vierde plaats op het WK 2018 het beste resultaat. Het gewonnen EK waarin onderweg naar de titel werd afgerekend met Spanje, Frankrijk en Servië - drie olympische kwartfinalisten in Tokio - bewees dat de Belgian Cats in Parijs naar de olympische halve finales mogen mikken. De volwassen Belgische prestaties van donderdag en vrijdag in Antwerpen waren op dat vlak een bevestiging. Nog dit: de olympische kwalificatie leverde elke Belgian Cat een premie van 3.000 euro op, al lag daar vrijdagavond geen enkele feestende speelster wakker van.

© Isosport

  • Belgian Cats gaan naar de Olympische Spelen in Parijs
  • Senegal had geen reactie in huis op het sterke spel van de Cats
  • Zondag volgt nog een wedstrijd voor de statistieken tegen Nigeria

Driepunter Ramette

Ook Elise Rammette gooit er nog een driepunter bovenop. 97-63 is meteen ook de eindstand. De kwalificatie is een feit!

Century?

De Cats kunnen de kaap van 100 punten nog halen. Ze hebben daarvoor nog anderhalve minuut. Tussenstand: 91-60.

Applausvervanging: 87-58

De wedstrijd van Delaere en Meessenman zit er op. Zij krijgen een staande ovatie van zowel de medespeelsters als het publiek.

Time-out Senegal

De coach van Senegal weet al lang hoe laat het is. Zijn laatste time-out wordt niet meer dan een formaliteit.

Meesseman 30

Emma Meesseman speelt opnieuw op wereldniveau, hoor. Vandaag is ze alweer goed voor 30 punten. 82-55.

Time-out België

Meziane wil nog een keer zijn troepen toespreken. Hij maant zijn speelsters aan om nog te genieten van de laatste minuten en een verdiende overwinning over de streep te trekken.

Laatste kwart van start

De Cats temporiseren. Claessens mag een vrijworp nemen. Met nog 8 minuten op de klok staat het 74-46.

Q3: 73-44

Parijs is (bijna) binnen. De Cats kwamen als bezetenen uit de kleedkamer. Het derde kwart werd een demonstratie. Een voorsprong van 29 punten ophalen is de opdracht voor Senegal.

Het lijkt binnen: 63-40

Dit mag toch echt niet meer fout gaan. De Cats vinden hun beste spel, Senegal heeft geen antwoord klaar. Ook Geldof doet haar duit in het zakje met een driepunter.

Time-out Senegal

De groenhemden kunnen totaal niet meer volgen en zijn compleet uit het lood geslagen. De kloof bedraagt nu 20 punten.

Allemand is back

Ze pakt uit met haar 11e assist van de avond en brengt de score naar een duidelijke 59-39 score.

Meesseman on fire

51-37, het gaat snel. Meesseman scoort met een lay-up én krijgt er nog een vrije worp bovenop nadat ze uit evenwicht wordt gebracht.

Senegal geeft niet af: 46-37

De bezoekers geven zich niet zomaar gewonnen. Maar als de Belgen dit kunnen aanhouden, lijkt niets een overwinning in de weg te staan.

Start Q3

Het gaat meteen snel. Meesseman mist nauwelijks, zeker niet van binnen de cirkel. 44-35 is de score, terwijl Mununga even mag rusten.

Q2: Belgian Cats leiden halfweg

Na twintig minuten staat het 42-33 in het Sportpaleis. Een verdiende voorsprong, maar de tegenstander ligt op de loer. Nog 20 minuten volhouden en het ticket voor de Spelen is binnen.

Allemand met nieuwe assist

Meesseman met een mooi shot voor 42-33, Julie Allemand tekent assist nummer 7 op. Na haar blessure is ze weer helemaal terug.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal