Belga image

Minister Demir (N-VA) vraagt Vlaamse regering om EU-natuurherstelwet niet goed te keuren: "Niemand wil een stikstof bis"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de Vlaamse regering vragen de Europese natuurherstelwet in zijn huidige vorm niet goed te keuren. Demir vreest dat die wet problemen kan veroorzaken voor het verlenen van vergunningen in Vlaanderen.

Minister Demir had een nieuwe impactanalyse aangekondigd nadat onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement in november vorig jaar een compromis hadden bereikt over de Europese natuurherstelwet.

Die nieuwe impactanalyse boezemt Demir nu zorgen in, omdat die "nog steeds wijst op de te verwachten brede interpretatie van het verslechteringsverbod en de zogenaamde inspanningsverbintenis uit het voorstel."

Stikstof bis

Demir wijst erop dat in het recente advies van Raad van State over het stikstofdecreet al verwezen werd naar de Natuurherstelwet en het klimaatarrest dat verder gaat dan Europese doelstellingen.

Demir wil vermijden dat met de natuurherstelwet hetzelfde gebeurt als met stikstofprobleem. Dat is volgens Demir ontstaan vanuit de Europese habitatrichtlijn uit 1992, waar nooit een impactanalyse over gedaan werd. "Anders had dat veel miserie kunnen voorkomen. Niemand wil een Stikstof BIS. Daarom gaan we nu verstandiger te werk."

Vanuit die optiek gaat minister Demir de Vlaamse regering voorstellen om de huidige tekst van de natuurherstelwet niet goed te keuren. Daar zal ze naar verwachting de steun krijgen van coalitiepartners Open VLD en CD&V, die al langer tegen de verordening gekant zijn. 

Demir was aanvankelijk een fel tegenstander van de natuurherstelwet, maar na enkele bijsturingen aan het oorspronkelijke voorstel toonde ze zich enthousiaster.

Sterker nog: toen Demir vorige zomer nog bereid was de toenmalige tekst te steunen, vond ze coalitiepartners Open VLD en CD&V daartoe niet bereid.

In de eindfase

Intussen is het voorstel in de Europese instellingen in de eindfase beland. Bij gebrek aan een Belgisch standpunt moest ons land zich in november onthouden, toen de ambassadeurs van de lidstaten het compromis bekrachtigden. 

Demir had toen namelijk gesteld dat Vlaanderen zich niet voor of tegen de natuurherstelwet kon uitspreken. Volgens Demir was de compromistekst van de natuurherstelwet "duidelijk opgeschoven richting het Vlaamse standpunt". Toch vroeg ze meer tijd om een nieuwe impactanalyse te maken van de tekst. 

In het Europees Parlement werd het compromis intussen in de milieucommissie met een ruime meerderheid goedgekeurd. Later deze maand is de stemming in plenaire gepland. Nadien kunnen de lidstaten definitief hun fiat geven. 

Wat is de natuurherstelwet?
De natuurherstelwet is bedoeld om de achteruitgang van de biodiversiteit in Europa te stoppen. Daarom moet de natuur letterlijk hersteld worden: niet alleen in beschermd natuurgebied, maar ook rond rivieren en zelfs in de steden. 

Het akkoord tussen lidstaten en het Europees Parlement houdt in dat tegen 2030 op minstens 20 procent van de Europese oppervlakte natuurherstelmaatregelen van kracht zijn, op land én op zee. Tegen 2050 moet dat het geval zijn voor àlle natuur die in slechte staat is.

Minstens 30 procent van de habitattypes die onder nieuwe wet zullen vallen, zullen tegen 2030 in goede staat moeten worden hersteld, tegen 2040 is dat 60 procent, tegen 2050 90 procent.

Meest gelezen