Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken gaat woord “omvolking” minder gebruiken: “Maar gaan we er dan eindelijk iets aan doen?”

Vlaams Belanger Tom Van Grieken gaat het woord “omvolking” wat minder gebruiken. Dat heeft hij gezegd in “De afspraak op vrijdag”. Het omstreden woord werd de afgelopen tijd veelvuldig in de mond genomen door zowel partijvoorzitter Van Grieken als zijn partijgenoten. Terwijl partijgenoten daarbij duiden op een vooropgezet plan om de Europese bevolking te vervangen, distantieert Van Grieken zich nog eens duidelijk van die complottheorie.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was deze week de centrale politieke gast in “De afspraak op vrijdag”. Daarin wees presentator Ivan De Vadder hem er nog eens op dat Van Grieken en zijn partijgenoten de laatste tijd regelmatig het woord “omvolking” gebruiken. Donderdag, tijdens het vragenuurtje in de Kamer, sprak Van Grieken nog van omvolking, toen hij het had over nieuwe migratiecijfers. 

Van Grieken voegt er altijd in één adem aan toe dat “omvolking” wat hem betreft geen complot of bewust plan is om de westerse bevolking te vervangen. Maar dat is niet wat bijvoorbeeld Gerolf Annemans doet. In de krant De Zondag zei hij vorige maand nog dat de omvolkingstheorie “geen vieze theorie” is voor hem. Volgens Annemans wil een globalistische elite door immigratie het geboortetekort compenseren, en de Europese cultuur en identiteit vernietigen.

In “De afspraak op vrijdag” spreekt zijn partijvoorzitter die denkwijze nog eens met klem tegen. “Omvolking is geen duister plan of complot”, maar het resultaat van het migratiebeleid dat decennialang gevoerd werd. 

“Het is gewoon wat mensen zien wanneer ze in bepaalde wijken komen.” En net als donderdag in de Kamer verwijst Van Grieken fijntjes naar de uitspraak van voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die zei dat hij zich niet thuisvoelt als hij door Molenbeek rijdt.

Videospeler inladen...

Milder?

In Nederland zagen we dat PVV-leider Geert Wilders de afgelopen tijd zijn radicale toon tegenover de islam sterk gemilderd heeft, omdat hij - zeker na zijn klinkende verkiezingsoverwinning - mikt op regeringsdeelname. 

Bij Vlaams Belang zien we dat niet, stelt Wetstraatjournalist Wouter Verschelden vast in “De afspraak op vrijdag”. Waarop Tom Van Grieken voorstelt om voortaan te spreken over “vervreemding, massamigratie, over superdiversiteit”. “Het zijn allemaal synoniemen voor hetzelfde verschijnsel. En daar willen wij paal en perk aan stellen”, aldus Van Grieken. 

Steen in de kikkerpoel

Dat Vlaams Belang zich door het woord omvolking te gebruiken isoleert van partijen waarmee hij na de verkiezingen een regering zou willen vormen, baart Van Grieken geen zorgen. “Ik isoleer me er misschien mee in de Wetstraatbubble, maar op straat niet, hoor.” 

In dit verkiezingsjaar ziet Van Grieken dat andere partijen opvallend zwijgen over het migratiethema, terwijl tal van studies uitwijzen dat migratie altijd bij de grootste bezorgdheden staat van de kiezers. Daarover zwijgen zal Vlaams Belang - bij wie migratie van oudsher een speerpunt is vanzelfsprekend niet doen. “Als ik een steen in de kikkerpoel kan gooien om het te hebben over de grootste bekommernis van de bevolking, zal ik dat blijven doen.” 

Tegelijk beloofde Van Grieken wel dat hij het woord “omvolking” wat minder in de mond zal nemen. “Ik zal mijn uiterste best doen om het te hebben over “vervreemding”, over “massamigratie”, maar kunnen we dan ook afspreken dat we er eindelijk iets aan gaan doen in plaats van te blijven hervallen in een semantische discussie of Van Grieken wel of niet een woordje mag gebruiken?"

BEKIJK - De volledige discussie over "omvolking" en migratie in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen